Новини
Духовність

У Хмельницьку єпархію призначили нового керуючого

Після раптової смерті Преосвященного Антонія, митрополита Хмельницького і Кам’янець-Подільського, Священний Синод прийняв рішення про призначення тимчасово керуючого Хмельницькою єпархією Української Православної Церкви.

Митрополит Антоній (в миру Махота Владислав Васильович) помер 23 березня внаслідок ускладнень від COVID-19. Наразі тіло вже колишнього керуючого Хмельницькою єпархією УПЦ перебуває у кафедральному соборі Святого Апостола Андрія Первозванного, що у мікрорайоні Дубове. Прощатимуться з митрополитом сьогодні, 26 березня. Поховають його на території храму.

На час, який знадобиться для обрання нового керуючого єпархією, Священний Синод на засіданні, що відбулося 24 березня, прийняв рішення призначити тимчасово керуючим Хмельницькою єпархією Преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського і Кременецького. Відповідне розпорядження опубліковане на офіційному сайті Православної Церкви України.

Преосвященний НЕСТОР, Архієпископ Тернопільський і Кременецький (в миру – Андрій Анатолійович Писик), народився 22 травня 1979 року в смт Підволочиськ Підволочиського району Тернопільської області.

Закінчив Підволочиську середню школу № 2 (1996), Київську духовну семінарію (1999), Київську духовну академію (2003), магістратуру Чернівецького національного університету. 26 жовтня 2000 року пострижений у чернецтво з іменем Нестор у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі міста Києва. 29 жовтня 2000 року рукоположений на ієродиякона, а 28 травня 2001 року Святійшим Патріархом Київським і всієї України Філаретом рукоположений на ієромонаха. З 10 листопада 2003 року – секретар Патріарха, з 22 лютого 2005 року – намісник Свято-Феодосіївського монастиря м. Києва. 28 лютого 2006 року обраний на єпископа Тернопільського і Бучацького. 5 березня 2006 року рукопокладений у сан єпископа у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва.

13 травня 2012 року згідно з рішенням Синоду призначений керуючим Тернопільсько-Кременецькою єпархією (за сумісництвом). 20 жовтня 2012 року згідно з рішенням Синоду призначений єдиним керуючим Тернопільсько-Бучацькою і Тернопільсько-Кременецькою єпархіями із титулом архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький. Із травня 2017 року рішенням Священного Синоду архієпископ Нестор очолив об’єднану Тернопільську єпархію з титулом архієпископ Тернопільський і Кременецький.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter