Новини
Хмельницька міська

У Хмельницькому триває будівництво школи за 180 мільйонів

Частину з визначеної на будівництво нової школи суми підрядник вже освоїв. Решту, 110 мільйонів, зібрали за рахунок міського та обласного бюджетів, а також кредитних коштів. Будівництво навчального закладу на рік ставало на паузу через нові державні будівельні норми. Здати початкову школу у мікрорайоні Озерна планують до кінця поточного року, а вже наступного мають розпочати будівництво ліцею.  

А що там школа на Озерній?

Відзвітував про будівництво школи у наймолодшому мікрорайоні Хмельницького міський голова Олександр Симчишин.

А що там школа на Озерній? Не минає й тижня без цього питання в моїх соцмережах.  З 5 січня ми відновили активні роботи і рухаємося доволі швидкими темпами.  Працюємо всередині приміщення і утеплюємо фасад. Через тиждень-два починаємо благоустрій навколишньої території, спортмайданчиків, стадіону, зелених насаджень,написав міський голова.

Триповерхова початкова школа на вулиці Залізняка будується поряд із дитячим садком «Кобзарик». Всередині уже розвели електрику, опалення, вентиляцію та спецзв’язок. Третій поверх – під замком. Там щойно завершили робити стяжку.

За нашими планами, ми завершимо стяжку робити в школі до 20 квітня. З 10 уже плануємо починати чистові роботи. Будемо шпаклювати стіни, стелі, монтуємо ліфти. Отримуємо 15 квітня все обладнання на електрощитову і на тепловий вузол, – розповів генеральний директор компанії-забудовника Іван Крутилко.  

За тиждень-другий на прилеглій території почнуть зводити майданчики для волейболу та баскетболу, для відпочинку, а також – великий футбольний стадіон. Збудують і дорогу та паркомісця.

Планується, що школу забудовник має здати «під ключ» до кінця 2021 року. Гроші – є. У базовому бюджеті громади за цим об’єктом закріпили 30 мільйонів гривень. Ще 20 мільйонів обіцяють виділити депутати обласної ради на найближчій сесії.

Очікують у владі й на надходження кредитних коштів.

Ми вже пройшли певну процедуру отримання кредиту. В нас є переможець конкурсного відбору, який запропонував найкращі відсотки. 60 мільйонів гривень на початку червня, після проходження всіх процедур, ми будемо мати кредитних коштів для завершення школи. Цих коштів, за умови коригувань, нам вистачає  для того, аби завершити школу і щоб вона наприкінці 2021 року вже почала працювати, – коментує Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Вимушена пауза

Школу на Залізняка будують з 2018 року. Спочатку планували, що разом із садком це буде один навчально-виховний комплекс. Але об’єкт розділили на кілька черг. Добудували дошкільний заклад, але потім з’явилися нові державні будівельні норми, і проєкт початкової школи довелося коригувати. Зокрема, підлаштовувати його під учнів з інвалідністю. На це пішло рік часу. Саме через це виникла пауза у будівництві.

Ми відкоригували проєкт до вимог нової школи. Тут враховано розподіл класів на вивчення мови – як української, так і іноземної – на підгрупи. Це призвело до суттєвих змін проєкту, тому що нам довелося зробити перепланування приміщень, які були спочатку передбачені у проекті. Наразі у нас місто подібної школи не має, – розповідає начальниця управління капітального будівництва Хмельницької міської ради Тетяна Поліщук.

У новій школі зможуть навчатися 800 дітей. Це дозволить розвантажити НВО №28, яке було і залишається єдиним навчальним закладом на Озерній і де найбільше переповнені саме 1-4 класи.

Інших мешканців мікрорайону, які навчаються в інших навчальних закладах, бо тут немає місця, так само зможемо забрати. Наступного року ми плануємо почати будувати ліцей – це 5-11 класи на вулиці Січових Стрільців. Зараз ми оголосили всеукраїнський конкурс на найкращий проєкт. Отримуємо переможця, після того виготовляємо проєктно-кошторисну документацію, завершуємо тут, наступного року розпочинаємо там. І, відповідно, плануємо, що по завершенні будівництва ліцею зможемо дітей, які тут будуть навчатися у 1-4 класах, забирати в 5-11 туди, на Січових Стрільців, – прокоментував Олександр Симчишин.

Загальна вартість будівництва школи на Залізняка – понад 180 мільйонів гривень. На сьогодні підрядник освоїв майже половину суми.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter