Новини
Суспільство

З Призом Європи Хмельницький отримає стипендію у 20 000 євро

Найвищу відзнаку Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) обласний центр отримав, відповідно до протоколу нагороди, останньою. Решту відзнак, які передували європейській нагороді, місто отримувало з різницею у два роки, починаючи з 2015-го.

Так, у 2015 Хмельницький отримав Європейський Диплом, у 2017 – Почесний Прапор, у 2019 – Дошку Честі (або Почесну Відзнаку).

Новина про чергову європейську відзнаку, яку отримало місто, не могла залишитися непоміченою серед містян. І вони не впустили нагоди подискутувати на цю тему.

Сьогодні міський голова радісно заявив, що Хмельницький виграв ПРИЗ ЄВРОПИ! Тепер у нас буде нова статуетка стояти в міській раді. Я звісно безмежно радий за рідний Хмельницький, що він отримав “найпрестижнішу європейську нагороду” (як подають нам в новинах). Але що це за конкурс, і що перемога в ньому дасть нашому місту?поцікавився на своїй сторінці у Фейсбук хмельничанин Андрій Попик.

Про іміджеве…

Якщо хмельничани, які долучилися до обговорення та підтримали зацікавлення ініціатора дискусії, сподіваються, що після вручення нагороди (яка, орієнтовно, відбудеться на день міста Хмельницького), обласний центр вже наступного дня стане по-справжньому європейським – то дарма. Від того, що “у міській раді буде стояти нова статуетка”, хмельничани не припинять нищити майно громади, у місті не побільшає комфортного та дешевого громадського транспорту, і тротуар на Трудовій також сам собою не з’явиться.

Як зазначають в інформаційній довідці про Приз Європи, “отримана премія допомагає містам і муніципалітетам стати помітнішими на європейській арені та налагодити зв’язки з іншими муніципалітетами”.

Тобто нагорода ця – не стільки про матеріальне, скільки про іміджеве. Це підтвердив також Хмельницький міський голова, розповідаючи про отриману відзнаку.

Приз Європи вручається містам, які показують найкращу динаміку за останній рік чи за останні кілька років в утвердженні європейських ідеалів. Не цінностей, а саме ідеалів. Для нас це визнання на європейському рівні, яке сприятиме ще більш позитивному іміджу міста. А це сприятиме, в тому числі, інвестиціям, економічній привабливості, тому що авторитет і імідж міста – надзвичайно багатогранний, – наголосив Олександр Симчишин.

Про матеріальне…

Проте, має Приз Європи і очікувану деякими хмельничанам матеріальну складову.

Переможці також отримують чек на 20000 євро, що дає можливість багатьом молодим людям відвідати європейські інституції у Страсбурзі”, зазначено у тій же інформаційній довідці про Приз.

Хто саме з хмельничан удостоїться честі відвідати європейське місто, наразі важко спрогнозувати. Час покаже.

А от щодо того, що дав Приз Європи, зокрема, Івано-Франківську (місто отримало відзнаку у 2018 році), міський голова Руслан Марцінків розповів таке:

Це можливість пишатися своїм містом та прагнути зробити для нього якомога більше. Адже її присвоєння є безумовною ознакою того, що наше місто органічно сприймається європейською спільнотою за своїм виглядом, прогресивною стратегією розвитку і сповідуванням загальноприйнятих людських цінностей. Ми надзвичайно високо цінуємо таку довіру і честь. Це стимул для мешканців, а особливо для молоді всебічно прагнути до інтеграції, запозичення кращих практик й промоції міста за межами країни. Насправді, ця відзнака – це нагорода всіх івано-франківців.

Також очільник міста Лауреата Призу Європи додав, що наразі Івано-Франківськ має документально оформлені партнерські зв’язки з 24 містами з Польщі, Угорщини, Чехії, Румунії, Білорусі, Литви, Латвії, Молдови, Грузії, Португалії, США.

А здобуття вищої нагороди ПАРЄ значно підвищило зацікавленість з боку міжнародних урядових та неурядових організацій, що проявляється у запрошеннях до участі у інших важливих конкурсах зі здобуття міжнародних нагород за прогресивний розвиток громад, – прокоментував Руслан Марцінків.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter