Новини
Суспільство

У Хмельницькому попередньо визначилися з вартістю ніші в колумбарії

Стіна зі 156 нішами для праху померлих стане першою такою на кладовищі у Шаровечці. Вже нині очевидно, що на такий вид поховання у Хмельницькому буде попит. Про це розповів директор комунального підприємства  «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник в ефірі каналу «Наголос».

За словами посадовця, колумбарій на кладовищі у Шаровечці почали споруджувати, оскільки тут вже майже на відбуваються поховання. Загалом на цьому цвинтарі наразі ховають, лише якщо є можливість облаштувати могилу поблизу з могилою родичів. Або ж якщо людина заздалегідь зарезервувала місце саме на цьому цвинтарі.

У нас є сектори, де у людей нема близьких. Полишалися правнуки, які на могили до прадідуся чи прабабусі не приходять і навіть не знають, де вони поховані. Водночас на цьому кладовищі місця під поховання дуже обмежені. Тобто щоб продовжити життя цьому кладовищу, ми й вирішили саме тут збудувати першу колумбарну стіну, – пояснює Сергій Бортник.

«Такими темпами ми Хмельницький оточимо кладовищами»

Поки в Україні кремація не надто поширена, визнає чиновник. Найчастіше потреба у такому виді поховання виникає в родичів померлих заробітчан. А все тому, що доправити труну з тілом з-за кордону значно дорожче, ніж ємність з прахом. Водночас у багатьох країнах Західної Європи кремацією вже давно нікого не здивуєш.

У Німеччині, наприклад, кремують приблизно  90% померлих. Ділянок під кладовища там мало, оскільки земля у Європі дуже дорога. В Україні таких проблем поки немає, але ми до того наближаємося. Я пам’ятаю, як 5 років тому виглядало кладовище у Раковому. На сьогодні воно сильно збільшило свої межі й буде розростатися далі. Якщо такими темпами це триватиме, ми Хмельницький оточимо кладовищами, – каже директор спеціалізованого підприємства.

Сьогодні крематорії діють у Києві, Харкові, Одесі та Дніпрі. Більшість мешканців правобережної України на кремацію померлих близьких везуть у столичний комунальний крематорій. Кожен обласний центр наразі працює над спорудженням такого ж закладу й у себе. Найбільше колумбаріїв нині на київських кладовищах: зокрема, Байковому та Лук’янівському.

Ціна питання

У Хмельницькому після спорудження першої колумбарної стіни почнуть будувати інші секції.

Загалом буде три секції, на 156 ніш кожна. Але коли їх повністю спорудять, не можу сказати, оскільки підприємство будує це за власні кошти. Після першої ж новини у медіа в ритуальну службу почали телефонувати хмельничани та запитувати, скільки коштуватиме місце у колумбарії. Постійно підходять з такими запитаннями й до майстра кладовища. Попередньо ми порахували, що одна ніша обійдеться у 7-8 тисяч, – зазначив Сергій Бортник.

У нішах колумбарію можна буде поховати мешканців Хмельницької тергромади,  а також тих, хто ще під час життя офіційно засвідчив бажання покоїтися саме на цвинтарі у Шаровечці.

До початку літа ритуальники також планують завершити виготовлення проєктно-кошторисної документації на зведення трьох секцій сімейних склепів. В одній з них вміщуватиметься прах 45 померлих. Будівництво, ймовірно, розпочнеться цього року. Споруджуватимуть склепи за зразком Тернополя, де подібні існують вже понад 10 років.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook