Новини
Культура

На Хмельниччині зносять унікально оформлені зупинки

Велике будівництво “бульдозерами проїхалося” узбіччями доріг Хмельницької області, знісши автобусні зупинки, які, за бажання, можна було би віднести навіть до пам’яток. Фото того, що було раніше, і як стало тепер виклали у декількох групах у соцмережах, констатувавши факт: те, що вже знищене, навряд чи хтось буде відновлювати у тому вигляді, як воно було.

Вбита мозаїка

Учора в соцмережах розповіли про долю оздоблених смальтою у мозаїчному стилі зупинок біля цементного заводу у Кам’янці. Мешканка Кам’янця, фотографиня та авторка на сайті “Замки і храми України” показала фото місць очікування транспорту, які вони були, поки до них не дістався з важкою технікою Укравтодор.

Безсила лють – емоція дуже деструктивна, дуже. Ще в квітні проїжджала повз дві мозаїчні зупинки на нашому цемзаводі з вічною думкою “Треба якось тут зупинитися і гарно все пофотографувати”. Сьогодні їх вже нема. Були красивенні, у скіфських стрілах і в півниках. Я писала про них у путівниках і статтях. Шо то дає. Укравтодор знову вчинив як рагуль – і ще два зразки монументалістики пішло в небуття. Там вже стоять нові безликі бетонні зупинки. Ті ж, старі, котрі прикрашали смальтою художники з Вінниці, просто тупо знесли з лиця землі. Я дуже, дуже переживаю за Колибаївку, Гаврилівці, Жванець, хутір Козаки, зупинку напроти кам’янецького “Епіцентру” – вони можуть бути наступні. Як вплинути на Автодор, не знає ніхто,написала кам’янчанка.

Звісно, на перший погляд, зупинки виглядають занедбаними та, можливо, не дуже привабливими. Проте за бажання, довести їх до ладу, не зносячи, можна було. Як, наприклад, зробили це на Івано-Франківщині активісти Спаської громади.

Коментуючи фото, кам’янчани пишуть:

Також розповіли у коментарях і про долю інших зупинок на Кам’янеччині:

Зупинка на “тещиному язиці” біля Гуменців так само ліквідувалась…

Коли за Януковича трасу “Київ – Харків” робили – понищили всі ось такі. Поставили однакові з діркою в стіні. Жах просто.

У нас теж ці діряві. По всьому маршруту від Хмельницького до КП.

Подискутували у коментарях і про те, наскільки реально внести зупинки, зокрема, оздоблені мозаїкою, до переліку пам’яток. Адже, таке рішення можуть, на думку коментаторів, прийняти депутати, але

Як саме вони внесуть щось про радянський монументалізм? Просто ну от механізм цікавий.

До того ж навряд чи зупинкам, навіть за сильного бажання, можна бути присвоїти статус пам’яток, констатує авторка допису.

Показали у коментарях і поки що вцілілу зупинку у Вільхівцях. Проте, як зазначає кам’янчанка, швидше за все, не знищена вона лише тому, що “Велике будівництво” до неї не дійшло.

Знищені Самчики

Якщо про зупинки у Кам’янці можна дискутувати, зважаючи на їхній стан та ту суму коштів, яку довелося би вкласти у реставрацію, то знищення автобусної зупинки у Самчиках важко зрозуміти.

Про цю зупинку написали у соцмережах сьогодні, ніби навздогін за учорашніми новинами.

Самчиківський розпис – одна з родзинок, якими приваблюють туристів на Хмельниччину. До прикладу, у новоствореному Хмельницькому туристично-інформаційному центрі, також сьогодні, розповіли про унікальний стиль розпису, притаманний виключно нашій області, проілюструвавши допис світлинами архітектури Самчиків, ним оздоблену. Зокрема, й про зупинку, світлина якої у підбірці фото опинилася на чільному місці.

Проте у коментарі майже одразу “прилетіла” сумна новина: цієї зупинки у селі також вже немає.

Було – Стало. Поки ми тут стараємось, щоб зберегти наші туристичні родзинки, влити у них нове життя, зокрема через проект Культура on/off, – триває Велике Будівництво. Велике будівництво це звісно дуже добре, але круту розмальовану унікальну зупинку в Самчиках шкода. Хтось знає, вона знесена назавжди, чи може встановлять назад? – написав хмельничанин Сергій Толстіхін.

Якщо у Кам’янці знищені мозаїчні зупинки вже навряд чи можна буде відновити у тому вигляді, в якому вони були, то у Самчиках активісти налаштовані рішуче. Навіть якщо на місці знесеної зупинки встановлять типову “бетонну будку з діркою”, люди готові заново її розписати, аби повернути їй унікальність та автентичність.

Несуть загрозу

Відреагували на обговорення долі зупинок у Службі автомобільних доріг, зазначивши: змушені були знести їх, бо ці конструкції несли загрозу людям.

Дані симпатичні автопавільйони демонтовані, оскільки вони знаходились в стані, який був небезпечний для подальшої експлуатації. Хоча за зовнішніми ознаками того було не помітно, бетонні конструкції були крихкими, що могло бути небезпечним для життя пасажирів; на їх місці по проекту, разом із проведенням ремонту доріг буде встановлено нові, – написали у САД.

Додали також, що перевлаштування автопавільйонів відбувається “зі зміною ДБН, які визначають вимоги до місця розташування таких об’єктів на дорогах загального користування”.

Тому так, дійсно шкода, але якщо такі, навіть гарні споруди, можуть становити загрозу для пасажирів/водіїв та не відповідають вимогам нормативно-правових актів, ми змушені підкоритись вимогам законодавства. Плюс немає прописаної процедури їх реставрації, – резюмували у Службі автодоріг.

Проте, якщо стосовно зупинок біля цемзаводу з таким твердженням можна було би погодитися, то зупинка у Самчиках аж ніяк не виглядає аварійною. Та й ще одна зупинка у Кам’янці, яку також, судячи з коментарів, знесли, не виглядає загрозливо.

Проте все це, звісно, дуже суб’єктивно…

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook