10 речей, яких треба навчити дитину до 10 років
08 Лютого 2020
нейропсихолог

Якими соціальними навичками повинні володіти діти, які досягли 10 років? Психологи вважають, що до цього віку важливо навчити дитину 10 речей.

1. Не боятися помилятися. Можна сміливо сказати, що немає на світі людини, яка б жодного разу в житті не помилилася. Помилятися – це нормально. Здійснюючи промахи, ми здобуваємо досвід, а він, як відомо, «син помилок важких».

2. Вміти сприймати критику. Не тільки сприймати, а й відрізняти обґрунтовану критику від необґрунтованої. А для цього треба навчити дитину ставити запитання, які допоможуть розібратися в ситуації. Щоб дитина вміла сприймати критику спокійно та собі на користь, вона повинна розуміти, що не все і не завжди у неї буде виходити ідеально.

3. Не боятися ставити запитання. Тільки це не стосується питань просто для сміху, щоб розвеселити друзів або «дістати» дорослих. Йдеться про питання, які допомагають пізнавати щось нове та краще зрозуміти навколишній світ. Є така приказка: «Не соромно не знати. Соромно не знати, але не запитати».

4. Аргументувати свою думку. Тут важливий батьківський приклад. Аргумент «Я так сказав/сказала» краще не використовувати, оскільки він не навчить дитину розмірковувати про свої почуття, рішення, ідеї.

5. Не дозволяти себе ображати. Нікому: ні розбишакам, ні друзям, ні вчителям. Це вміння тісно пов’язане з умінням аргументувати свою точку зору. Відстоювати себе як особистість та свої погляди можна та потрібно навіть перед учителем, тільки спокійно та шанобливо.

6. Вміти говорити «ні». Для цього потрібно пояснити дитині, що неможливо подобатися завжди та всім. І що погоджуватися виконати прохання можна тоді, коли дійсно хочеться його виконати та для цього є сили, час, можливості. І вже точно це не загрожує безпеці, здоров’ю та гідності самої дитини.

7. Не робити що-небудь тільки для схвалення або за компанію. 10 років – це вже переддень підліткового періоду, коли дитині буде важлива думка її друзів. В 10 років діти вже розуміють, що таке добре, а що – погано. Потрібно, щоб вони також розуміли, що брати «на слабо» можна тільки  людей, в яких немає волі. І ще потрібно, щоб дитина розуміла: якщо від неї відвертаються друзі через відмову зробити з ними щось незаконне, то це зовсім не друзі.

8. Вміти переключатися. У ситуаціях, коли увага дитини зосереджена на будь-якій задачі так, що вона не може від неї відірватися, навчіть її переключатися на щось інше. А до задачі вона повернеться потім з новими силами.

9. Планувати час. Десятирічним дітям все ще потрібен час для вільної гри та байдикування. Але важливо привчити дитину до того, що це не повинно розтягуватись на весь день, інакше не залишиться часу для корисних речей. Можна візуалізувати це у вигляді розкладу на тиждень, можна придумати систему нарахування та зняття бонусів за перевиконання або невиконання плану.

10. Співчувати та поважати людей. Діти бувають жорстокими через нерозвинений емоційний інтелект та емпатію. Тому кожну дитину потрібно навчити піклуватися про навколишній світ, поважати інтереси інших, прищепити розуміння того, що фізичне та емоційне насильство неприпустимі, і що співчуття робить кожного з нас людянішим.

Більше інформації – на сторінці психологічного центріу“Інсайт” або за телефоном 097-665-08-45.