Чому діти ябедничають
06 Січня 2020
нейропсихолог

Причин, чому одні діти доносять на інших багато: вік дитини, ситуація, що склалася, особливості характеру та багато іншого.

Давайте обговоримо конкретніше, чому діти ябедничають.

Дитина прагне отримати більше уваги. Таке трапляється в сім’ях, де більше однієї дитини та в колективах дитячих садків та шкіл.

Дитину хтось образив, вона заздрить або хоче помститися. Наприклад, однолітки або старші діти не беруть когось одного в гру, або образили дитину словом чи ділом. У цьому випадку дитина почувається пригнічено та бажає відновити справедливість, тому може наябедничати.

У дитини загострене почуття справедливості. Для неї важливо, щоб встановлених правил дотримувались всі. Вона може розповісти дорослому, що Вася та Марина ходили по газону, хоча робити цього не можна, тому, що сама хоче отримати схвалення за свій послух.

Дитина чекає підтримки від дорослого або не знає як поводитись. Цей пункт найчастіше відноситься до дітей 3-5 років. В такому віці вони активно соціалізуются, вчаться взаємодіяти один з одним, орієнтуючись на дорослих та копіюючи їх поведінку. Малюк в такому віці може розповісти мамі, що хтось із інших дітей на майданчику забрав його іграшку та не віддає не тому, що він ябеда, а тому, що він не впевнений, як правильно вчинити та чекає підказки від дорослого. Або дитина може розповісти про чужий вчинок для того, щоб орієнтуючись на реакцію батьків сформувати своє ставлення до ситуації.

Все сказане вище справжнім ябедництвом і не назвати, скоріше – спосіб спілкування дітей з дорослими. Важливо розпізнавати “уявних” ябед від справжніх, щоб вчасно пояснити другим, чому ябедничати все-таки недобре, та допомогти першим розібратися в ситуації, що викликала таку поведінку.

Більше інформації можете дізнатися на сторінці психологічного центріу“Інсайт” або за телефоном 097-665-08-45.