Як відволікти дитину від ґаджетів
26 Грудня 2019
нейропсихолог

Наші діти та підлітки, народжені після 2000 року – це люди покоління Z. Вони не знають життя без смартфонів, ноутбуків, планшетів. Вони практично з народження вміють користуватися інтернетом. Для них спілкування онлайн доповнює реальне спілкування.

Забороняти дітям та підліткам користуватися ґаджетами неефективно. Вони розцінюють це як спробу ізолювати їх від суспільства. Тому заборона на ґаджети може викликати протест та бунт.

Як же відволікти дитину від смартфона або планшета?

Дітям молодшого віку можна запропонувати конструктори, пазли, настільні ігри, набори для творчості, спільне цікаве проведення часу поза домом, а також відвідування спортивних та розвиваючих занять.

Підлітків можна навчити користуватися ґаджетами не тільки для “зависання в неті”, але і для тренування розуму та інтелекту. Зараз є багато ігор, віртуальних тренажерів, тестів, які в цікавій ігровій формі тренують мозок та допомагають розвивати інтелектуальні здібності людини. Є навіть програми доповненої реальності, за допомогою яких можна вивчати окремі дисципліни (наприклад, для медиків є такі додатки).

Ще важливо не забувати спілкуватися з дитиною оффлайн, не тільки слухати, а й чути її.

Загалом велика кількість ґаджетів – це наша реальність. Тому, щоб знизити дитячу залежність від них, краще з ними “подружитися” та навчитися застосовувати їх з користю.

Більше інформації можете дізнатися на сторінці психологічного центріу“Інсайт” або за телефоном 097-665-08-45.