Натяжна стеля: за і проти
16 Грудня 2019

Сьогодні поговоримо про натяжні стелі та обговоримо усі «за» і «проти».

Сучасні натяжні стелі представляють собою конструкцію, що складається зі зварної ПВХ-плівки або поліестерової тканини (вона коштує дорожче і належить до екологічно чистого матеріалу), яка кріпиться на спеціальний пластиковий чи алюмінєвий профіль. Найпоширеніший варіант – ПВХ-стеля.

Процес установки можна віднести до плюсів такої стелі – він досить простий і швидкий. Спочатку робиться система кріплення (багети), потім до неї кріпиться ПВХ-плівка – її нагрівають до 70 градусів спеціальною пушкою.

Єдина умова – має бути готова електрична розводка під стелю.

Що до освітлення: є певні обмеження по світильниках, які рекомендують встановлювати в такі стелі – їх міцність має обмежитися 40 Вт, бажано, щоб вони мали термоізоляцію плафонів, оскільки через деякий час навколо плафонів можуть утворитися плями.

Такі стелі не вкрадуть висоту Ваших кімнат.

Будьте готові, що відразу після установки у приміщенні з’явиться специфічний запах – так пахнуть нова куртка або взуття. Зазвичай цей запах тримається два дні, але бувають випадки, що хімічний аромат не зникає тижнями, якщо придбаєте плівку низької якості. Також запах можуть спровокувати штучні шпалери, які також нагрівають під час монтажу.

Існує маса варіантів оформлення такої стелі – від простого білого до зоряного неба. Навіть власне фото можете розмістити.

Також така стеля може втілити в життя будь-які фантазії форм: хвилі, дюни, геометричні фігури будь-якої складності, багаторівневі стелі.

Натяжні стелі потрібно мити! Але цей процес не забере багато часу та сил, достатньо скористатися простим розчином, який радять господині: засіб для миття скла плюс сто грам медичного спирту плюс мікрофібра – і жир і пил знищено.

І нарешті – довгоочікуваний плюс. Це – захист від потопу! Але це стосується тільки ПВХ-плівок, тканина воду пропускає.  Натяжна стеля здатна витримати близько 100 літрів води на квадратний метр площі. При цьому вони настільки щільні, що не лопнуть, а просто перетворяться на пухир. І після цього стеля здатна повернути собі первісний вигляд. Хоча, швидше за все, це призведе до її заміни, адже можуть з’явитися жовті іржаві плями.

Підвищена вологостійкість полотна дозволяє встановлювати такі стелі в басейнах, у ваннах. Також є полотна зі спеціальним антибактерецидним покриттям, що дозволяє їх використання в медичних установах.

«Схлопування» натяжних стель багато хто відносить до мінусів, але це спірне питання, тому що такий ефект можливий лише тоді, коли за стелею є дірки і щілини, в яких циркулює повітря. На це потрібно звертати увагу ще перед монтажем і запінювати ці ділянки.

Що до вартості – такі стелі вважаються досить доступними. Але потрібно зважати, що видів цієї стелі також є багато. Пропонуємо перелік від найдешевших до найдорожчих в порядку зростання.

  • Прості натяжні стелі – виконані в одному рівні і площині з кількістю кутів до 10 на один виріб.
  • Складні натяжні стелі – виконані в одному рівні і площині, але зі складною геометрією, криволінійністю або з великою кількістю кутів.
  • Фотодрук – натяжні стелі, виконані з заливкою фотодруку частково або по всій поверхні ПВХ-плівки.
  • Об’ємні –  натяжні стелі, виконані в один рівень, але не в одній площині.
  • Комбінація – натяжні стелі, виконані з комбінації декількох кольорів або фактур від 2 до 5 в одній натяжній стелі.
  • Криволінійний шов – натяжні стелі, виконані з комбінації декількох кольорів/фактур з виконанням криволінійного шва при спайці.
  • Перфоровані – натяжні стелі, виконані з будь-якого ПВХ-матеріалу і мають по всій площі спеціальні мікроотвори.
  • Stensils – натяжні стелі, виконані в два рівня, один вищий за інший, по всій площі кімнати. Нижній рівень має отвори різного діаметра відповідно до заданого малюнка.
  • Висячі – натяжні стелі, виконані в один рівень з використанням спеціальних технологічних профілів з можливістю фіксації по периметру діодного підсвічування.
  • Багаторівневі –  натяжні стелі, виконані в двох або більше рівнях.
  • Напівпрозорі – натяжні стелі, виконані з напівпрозорої ПВХ-плівки.
  • Зоряне небо – натяжні стелі, виконані в одному рівні, з простою або складною геометрією і з розподіленим додатковим точковим світлом.
  • І ще одне дуже важливе питання – чи правда, що вони екологічно безпечні? Так, це тонка пластикова плівка, яка складається з етилену, який добувають з нафти (47%), хлору, тобто солі (55%)  і додатків розчинників, консервантів і пігментів (2%).

Що ще є в ПВХ?

  • фенол
  • формальдегід
  • толуол

Підсумую коротко, що в цих складових немає нічого протипоказаного для здоров’я – цих елементів є повно навколо нас, просто ми на це не звертаємо увагу!

А ось стеля з тканини – це чудовий пилозбірник, який відчистити просто нереально. Для алергіків це – справжнє зло.

Що я особисто думаю про натяжні стелі. Для мене натяжна стеля – це повний моветон! Антитренд! Інтер’єрний несмак! І все, що пов’язано з цими поняттями! Я ці стелі в дизайнах інтер’єру не використовую і не рекомендую нікому, для мене їх вигляд – дешевий відголосок минулих часів гламуру.

Вибір, звичайно, залишається за Вами)

Володимир Дєдов, власник студії DVdesign

Читайте також: З чого починається ремонт?