Планування ремонту: з чого почати?
09 Грудня 2019

‍Сьогодні приступимо до збору вихідних даних. Що це таке? Відповідаю: перед початком будь-якого планування Вам необхідно підготувати плани приміщень квартири чи будинку, для яких ви хочете розробити дизайн інтер’єру.

При підготовці вихідних даних у вас є два шлях, в залежності від того, як ви будете працювати над проектом: вручну (викреслювати плани, розгортки, перспективи, за допомогою лінійки, олівця, циркуля ітд на листі ватмана) чи будете працювати над проектом в комп’ютері.

При кресленні вихідних даних вручну, плани приміщень необхідно викреслити в певному масштабі, зазвичай це масштаб 1:100 або 1:50.

Для цих цілей можна скористатися планом з домової книгою або технічного паспорту.

Як правило ці плани викреслені в масштабі 1:100, але їх можна легко збільшити на ксероксі у два рази і ви отримаєте необхідний масштаб 1:50. В великому масштабі ви зможете більш детально пропрацювати майбутнє планування, однак такий метод підходить тільки для людей, які добре розбираються в масштабах і кресленні.

Але бувають випадки, коли ви будете виконувати проект для приміщення (квартири), якого немає в домовій книзі, тоді Вам необхідно спочатку самостійно виміряти приміщення (квартиру) і створити обмірні креслення.

При другому варіанті роботи над вихідними даними: роботі над проектом дизайна інтер’єру на комп’ютері , вам необхідно викреслити плани приміщень в якій не будь графічній програмі типу , AutoCAD, ArchiCAD та інші..

Для викреслення планів приміщення в будь-якому графічному редакторі Вам знадобиться вихідний план приміщення. Знову нам на допомогу може прийти план квартири з домової книги чи обмінний план, що підготовлений Вами завчасно.

Як самостійно викреслити план приміщення в програмі ArchiCAD? Це окрема історія.

Яким би способ Ви не готували вихідні дані, готові плани приміщень мають містити повну інформацію про приміщення: довжину і ширину кімнат, ширину простінків, кількість і розміри вікон і дверей, розміщення розеток і вимикачів, наявність існуючих інженерних комунікацій.

Аналіз існуючого положення.

Після того, як Ви підготували вихідні дані для проектування, самий час переходити до наступного етапу планування приміщення – аналізу існуючого положення.

Вам необхідно досконало проаналізувати існуюче положення приміщення.

Вже на етапі у Вас можуть з`явитися деякі ідеї відносно дизайну інтер’єру.

Першим аспектом створення функціонального інтер’єру є склад сім`ї, який буде користуватися цим інтер’єром ‍‍. Від складу сім`ї будуть залежити необхідна кількість і призначення кімнат (наявність кабінету, їдальні, кількість спалень ітд ) , необхідні функціональні зони в кожній кімнаті , необхідне обладнання , і звичайно стиль інтер’єру .

Наприклад, люди похилого віку навряд захотять жити в лофті)  А молодь, як правило не хоче класики.

Другим важливим моментом проектування є всі можливі проектні і існуючі інженерні комунікації: водопровідні і каналізаційні труби , опалювальні прилади і електроприлади.

Інженері комунікації в значній мірі повпливають на планування таких приміщень як ванна і кухня. Розміщення водопровідних і каналізаційних труб є відправною точкою при розстановці меблів і обладнання в цих кімнатах.

Третім не менш важливим аспектом аналізу є аналіз існуючого положення є орієнтація приміщень по сторонам світу, від цього буде залежити вибір кольорового рішення. Встановлено, що в кімнатах з північною орієнтацією віддаємо перевагу теплим відтінкам основних поверхонь стін, а в південній орієнтації – холодним.

Пошук раціональних рішень.

Коли ви проведете всю попередню роботу при зборі вихідних даних і аналізу існуючого положення: підготуйєте план приміщення, проаналізуєте склад сім`ї, їх вподобання , розпорядок і образ життя, визначтесь з необхідними функціями кімнат , і їх функціональними зонами , тільки тоді слід розпочинати планування.

Планування приміщень заключається в тому, щоб найбільш вдало, виходячи з заданих трохи вище умов, розташувати меблі і обладнання в кімнаті, вдало зв’язати різні функціональні зони і забезпечити зручний зв’язок між всіма елементами кімнати

Пошук найбільш раціональних рішень планування можна виконувати декількома способами.

Ви можете зробити ескіз на папері олівцем, можете вирізати з паперу двухмірні моделі меблів і рухати їх по плану до досягнення бажаного результату, можете моделювати на комп’ютері. Який би спосіб Ви не вибрали Ваша задача на цьому етапі , оптимально розташувати меблі і обладнання в кімнаті . І не засмучуйтеся якщо з першого разу у Вас погано вийде. Це всього навсього питання тренування і досвіду.

Взагалі що означає: «пошук більш раціональних рішень». Справа в тому, що при проектуванні майже завжди доводиться зіштовхуватися з певними обставинами (конструктивними, планувальними, фінансовими…) в силу яких у Вас не вийде застосувати те чи інше рішення , яке Вам би хотілось. Тоді Ви змушені іти на компроміс і вибирати між деякими рішеннями, те яке більше підійде на заміну бажаного.

Володимир Дєдов – власник студії DVdesign