Поговоримо про канцерогени в будівельній сфері
23 Грудня 2019

Чи звертали ви увагу на те, що останнім часом з’явилося багато реклами житла з еко-бруса, екологічного житла… Це неспроста. З’явилося більше інформації, статистики, досліджень, і люди почали задумуватися про шкідливість того, що нас оточує, в чому ми живемо, адже кожен хоче прожити здорове довге і щасливе життя.

Почну з такої відомої речовини, як асбест, без якого важко уявити собі ремонт. А багато хто навіть не здогадується, що в цивілізованих країнах це – дикість! І на нього закладена заборона! Найпоширеніші матеріали, які містять асбест, – шифер, брезент, фільтри… Це загальна назва групи мінералів, яка з грецької перекладається, як не загасний – таке ім’я він отримав за свою вогнестійкість.

Дослідження цього матеріалу проводилися не один рік, і офіційно з 1987 року асбест визнали канцерогеном. А з 2006-го ВООЗ наполягає на тому, щоб асбест заборонити повністю! Коли асбест потрапляє в організм людини, він не розсмоктується, а накопичується, викликаючи запальний процес! В Україні ніяких заборон і обмежень на нього немає – в країні приблизно 11 великих підприємств виробляють асбествмістні вироби.

Мальовнича небезпека! Найбільша небезпека іде від різноманітних лаків та фарб. ️Коли вони випаровуються, окремі види покриттів виділяють такі речовини, як толуол чи ксилол, використовуються ці речовини частіше при покритті паркету. Рекомендується віддавати перевагу водорозчинним чи натуральним фарбам: казеїновим чи вапняно-казеїновими. Також рекомендується наносити мінімальну кількість шарів лакофарбового покриття. Не варто використовувати всередині приміщення фарби з відміткою для «зовнішніх робіт» – вони мають високий рівень токсичності! Саме по цій причині силіконові фарби використовується тільки для зовнішніх робі! Також дуже обережно використовуйте швидкосохнучі та зверхеластичні фарби – такі «супер» характеристики, як правило, притаманні матеріалам з величезним букетом хімічних речовин, серед яких розчинники (ксилол, бутанол).

Потенційну небезпеку несуть в собі оздоблювальні матеріали! Неякісний лінолеум забруднює повітря бензолом і етилбензолом, які при довготривалому використанні шкідливо діють на організм.

Також зверніть увагу на шпалери. Найпростіші паперові – найбезпечніші. Вологостійкі види виділяють стерол, який є канцерогеном! Його пари подразнюють слизову і викликають головні болі, нудоту…

Також існує стереотип про токсичність ПВХ, з якого виготовляють профілі для вікон і дверей, але це міф. Десятки досліджень підтвердили, що ПВХ не виділяє ніяких шкідливих речовин! Сильним аргументом є те, що саме з цього матеріалу у світі виготовляють одноразові шприци, пляшки для води. Але має бути обов’язково присутній гігієнічний сертифікат!

Обережно пліснява! Якщо в будинку чи квартирі використано багато гіпсокартону, ризик виникнення плісняви дуже високий! Цей матеріал є чудовим середовищем для небезпечних грибків! Причиною є те, що в основі картонного чи паперового покриття є целюлоза – чудове середовище для поширення плісняви! У людей, які проживають в оселях, вражених пліснявою, ризик розвитку респіраторних симптомів і астми збільшується на 75%. Крім того, стерігматоцистин (sterigmatocystin) – токсин пліснявого гриба Aspergillus versicolor може стати причиною розвитку раку та порушень в роботі імунної системи.

Той, що випромінює хвороби. Граніт та інші різновиди природного каменю можуть нести радіоактивні ризики! Для деяких матеріалів це випромінювання є в межах норми (граніт – 25-30 мкР/год) і відповідає нормам радіаційної безпеки! Але не можна забувати, що це все є віддаленим ефектом випромінювання і передається генетично через покоління. Не так давно в Україні розкрили злочинні дії по вивозу металу і дерева з зони Чорнобильскоі АЕС: ліс йшов на виготовлення паркету, який невідомо де був би реалізований чи реалізувався. Цього вам ніхто не скаже.

Для того, щоб уберегти себе від такого негативного впливу, потрібно дуже ретельно підбирати матеріали, речі для інтер’єру! Для цього знову ж таки потрібно звертатися до спеціаліста (архітектора), який розуміється на цьому і врахує усі нюанси, щоб уникнути небезпечного впливу на організм! Тому що до професійних екологічних досліджень, експертних заключень і еко-паспортів ми ще дійдемо не скоро! Хоча маленькими кроками ми вже до цього наближаємося… Звернули увагу, як навколо нас стало багато приставок еко-, біо-, органік-?…

Бережіть себе!

Володимир Дєдов, власник студії DV дизайн