Просто про складне. Що таке «Резолюція 1325» та до чого тут жінки?
06 Лютого 2020
Блогерка

У 2000 році Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй офіційно прийняла Резолюцію 1325 «Жінки, мир, безпека». Це важлива міжнародна нормативна та політична база, яка стосується гендерних впливів на конфлікти, політичні кризи, переміщення, насилля над жінками та дівчатами.

Документ визнає важливу роль, яку жінки можуть і вже відіграють у миротворчих процесах. Резолюція 1325 стверджує, що зусилля щодо миру та безпеки є більш стійкими, коли жінки є рівноправними партнерками у запобіганні насильницьких конфліктів, здійсненні заходів із надання допомоги та встановлення тривалого миру.

І не дивно, що цьому документу приділяють так багато уваги. Психологи стверджують, що людство входить в еру толерантності, в еру жіночого типу мислення. Чоловіча сила вже не дає перевагу. І якщо чоловік думає про ціль, конкретний результат, то жінка мислить на декілька кроків вперед, її цікавлять наслідки.

Саме це вказує на важливість повної та змістовної участі жінок та укріплення їх лідерства у запобіганні та вирішенні конфліктів, мирних переговорах, миротворчій діяльності, підтриманні миру, гуманітарному реагуванні і в післяконфліктному відновленні.

Слід зауважити, що положення Резолюції стосуються не лише військової, а й політичної, економічної та соціальної сфер.

Чому питання жінок, миру та безпеки є важливим?

Часто роль жінки применшується, оскільки її не сприймають з точки зору лідерства. Ми повинні бачити жінок як лідерок, а не жертв. Досвід чоловіків та жінок у війні різний. У цих відмінностях жінки пропонують життєвоважливу перспективу в аналізі конфлікту, а також надають стратегії щодо побудови миру та підвищенні інклюзивності, прозорості та стійкості мирних процесів.

Резолюція, через 20 років після затвердження, все ще вимагає значного збільшення участі жінок у всіх рівнях конфліктів. Жінки досі недостатньо присутні в ухваленні рішень щодо розвитку мирних процесів. Однак, було б надзвичайно вагомим, принаймні, зробити видимою роль жінки та необхідність розгляду гендерної перспективи у всіх сферах.

Як Резолюція Радбезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» стосується України та Хмельниччини?

В Україні вже четвертий рік впроваджується затверджений Кабінетом Міністрів України Національний план дій з виконання Резолюції Радбезу ООН 1325. На основі даного документу діють обласні програми та, на жаль, в більшості випадків – номінально. Слід зауважити, що наша держава  – єдина з 79 країн, що ухвалила Національний план дій під час активної фази військового конфлікту.

Також в рамках проєкту «Рівність заради безпеки», реалізовується Комунікаційна кампанія Коаліції «Хмельниччина 1325». Як розповіла координаторка кампанії Леся Стебло, на теренах нашої області висвітлюватиметься розуміння принципів і завдань Резолюції Ради Безпеки ООН 1325. Серед заходів, що планують провести організатори –  фотовиставки, конференції, покази фільмів про жінок на війні. Тематика: від гендерно зумовленого насильства, проблем безпеки, запобігання конфліктам та насильству, захисту жінок і дівчат, які постраждали від конфліктів, до створення системи допомоги.

Проєкт «Рівність заради безпеки» фінансується Європейським Союзом та виконується Українським жіночим фондом за участю Інформаційно-консультативного жіночого центру (Україна) та Центру сприяння рівності (Литовська Республіка).