Сім застарілих прийомів виховання
23 Лютого 2020
нейропсихолог

Нема чого витрачати час на розваги

Це не тільки про дітей, але і про дорослих. Менталітет у нас такий – багато жінок думають: “Видалася вільна хвилинка, піду-но я підлогу протру, млинчиків напечу”. Досі ще жінкам нашої країни доводиться докладати зусилля, щоб не відчувати докори сумління за похід на манікюр або вилазку з приятельками в п’ятницю ввечері.

Старших треба поважати

Так, без сумніву. Всіх-всіх? Старший автоматично означає «гарний, сміливий, добрий»? Напевно, багато хто з вас згадають бабу Клаву з другого під’їзду або діда Колю з третього поверху, які постійно сварилися на вас – дітвору – просто тому, що ви кричали у дворі, коли грали в козаки-розбійники. Та що там сварилися, могли і палицею пригрозити. Чи не краще вчити своїх дітей у будь-якому випадку проявляти ввічливість, навіть якщо хтось із знайомих дорослих йому не подобається?

Доїж все, що в тарілці

Про те, що шкідливо змушувати дітей ігнорувати сигнали свого організму та змушувати їх з’їдати все, що лежить на тарілці, постійно нагадують і педагоги, і психологи, і педіатри. Пам’ятаєте, що діти народжуються зі здатністю розпізнавати почуття голоду? Ось і не хвилюйтеся. Зголодніє – поїсть.

Виростеш, тоді зрозумієш

100% кожен дорослий чув таку відповідь свого часу від батьків. Як вам здається, ефективна відмовка? Який результат може дати? Якщо не відповісти дитині на питання (нехай і незручне для вас), що її цікавить, вона знайде інформацію в іншому джерелі. А ваш авторитет як батьків впаде. Якщо дитина запитує, значить вже доросла, треба відповідати, нехай сенс сказаного вами і «дійде» до неї через рік.

Ну ти ж дівчинка/хлопчик!

Дівчатка не граються машинками, а хлопчики – ляльками. Дівчатка не лазять по деревах, а хлопчики не плачуть. Навіть на уроках праці дівчата та хлопці займаються окремо: дівчата шиють, в’яжуть та куховарять, а хлопчики пиляють, стругають, вчаться закручувати гайки. При цьому ду-у-уже багато найвідоміших модельєрів, шеф-кухарів, стилістів… чоловіки! А серед жінок є чудові автомеханіки та будівельні інженери!

Займатися треба тим, за що добре платять, а не тим, що подобається

Всім мамам і татам хочеться, щоб діти жили в достатку та були щасливі. Краще рішення – допомогти визначитися з вибором професії так, щоб вона і бажаний дохід приносила, і давала реалізувати здібності та навички.

Будь як всі

Зараз вже рідше зустрічається така установка батьків дітям, але все ж. Давайте спробуємо подивитися на питання самовираження під таким кутом. Подумайте, що краще: дозволити дитині, коли вона ще ходить в дитячий садок, приходити в групу в костюмі черепашки-ніндзя або переживати про те, що вона захопилась субкультурою готів в старшій школі? Дозволити дочці пофарбувати волосся рожевою фарбою, яка змивається при першому ж митті голови, під час канікул чи  шукати спосіб повернути нормальний колір волосся, коли вона з подружкою невдало пофарбуються стійкою фарбою?

Давайте йти в ногу з часом та виховувати своїх дітей не з міркуванням «тому що мене так виховували», а керуючись установкою «як буде краще для моєї дитини та мене».

Більше інформації – на сторінці психологічного центріу“Інсайт” або за телефоном 097-665-08-45.