Уроки керування часом для мам в декреті
28 Жовтня 2020
нейропсихолог

Головне питання, яке хвилює будь-яку молоду маму – ЯК ВСЕ ВТИГАТИ? Адже справ вагон і маленький візок: доглядати за дитиною, підтримувати порядок вдома, готувати, робити закупи, приділяти час собі та чоловікові, не забувати висипатися. А ще багато мам поєднують декрет з роботою!

Фахівці з тайм-менеджменту пропонують на час декрету навчитися гнучкому плануванню. Тобто, завжди тримати в голові запасний план режиму дня.

Наприклад:

розклад А – звичайний розпорядок дня, коли все йде так, як заплановано;

розклад Б – коли трапляються дрібні збої (малюк не захотів спати вдень, не вдалося вийти на прогулянку тощо);

розклад В – форс-мажор: найчастіше – нездужання або хвороба дитини.

Маючи запасний план дій, мама почувається спокійніше, їй легше підлаштуватися під навколишні умови.

Для складання кожного з цих планів потрібно дотримуватися основних правил.

Розставляємо пріоритети. Після народження дитини найголовніше – проводити час з малюком і чоловіком. Інші справи ділимо на важливі та неважливі.

Режим дня. Коли мама точно знає в який час малюк їсть, спить та гуляє, їй легше розпланувати свої справи.

Визначаємо, скільки часу займатиме та чи інша справа. Якщо на виконання потрібно кілька годин, розбиваємо на етапи, щоб бути впевненою в тому, що встигнемо все.

Плануємо заздалегідь. Пишемо план дій на день і тиждень вперед та вішаємо розклад на видне місце.

Оцінюємо власні сили реально. Не варто відкладати справи на час «коли дитина засне». Мама повинна відпочивати, щоб бути щасливою та отримувати задоволення від часу, проведеного в декреті

Делегуємо повноваження. Немає нічого поганого в тому, щоб іноді попросити подругу або сусідку пару годин доглянути за дитиною. Чоловік, бабусі та дідусі теж повинні отримувати свою частку задоволення від спілкування з малюком.

Тайм-менеджмент в декреті допоможе збудувати довірчі відносини з родичами, навчить знаходити час для себе та оцінити красу неідеального життя.

Більше інформації – на сторінці психологічного центру “Інсайт” або за телефоном 097-665-08-45.