Як правильно спланувати передпокій
16 Лютого 2020

Правила планування універсальні – підходять для будь якого передпокою: маленького чи великого, незалежно від стилю.

Базові принципи планування передпокою

Передпокій виконує низку функцій:

  • ізолює квартиру від шуму, пилу, холоду;
  • дозволяє залишати і зберігати верхній одяг, сумки, парасольки.
  • орієнтує в розміщенні решти приміщень квартири;
  • формує перше і останнє враження від оселі.

Перед плануванням потрібно проаналізувати склад сім’ї, адже саме він відіграє основну роль при виборі необхідних меблів і плануванні будь-якої кімнати. Враховуючи склад сім’ї, ви маєте вирішити, які функціональні зони вам потрібні.

Функціональні зонимісце в квартирі, де відбуваються певні функціональні процеси (обідня зона, зона приготування їжі, перегляд ТБ тощо). Щоб визначитися, які функціональні зони потрібні в передпокої, ви повинні в думках провести моделювання основних фунціональних процесів, ситуацій, що відбуваються з вами протягом дня у цій зоні. Наприклад, ви прийшли додому з магазину, з сумками, заповненими продуктами з найближчого супермаркету. Спочатку вам потрібне місце, де можна покласти сумки. Далі потрібно кудись прилаштувати ключі від квартири, зняти верхній одяг, який також десь потрібно покласти, зняти взуття – бажано на щось присісти для зручності. Або ж зранку усі поспішають і декілька людей перед входом одягаються, крутяться перед дзеркалом, взуваються – на це також потрібне місце. Таких ситуацій може бути безліч – задача дизайнера максимально їх усі врахувати, визначити необхідні функціональні зони, меблі, забезпечити зв’язок між усіма елементами кімнати.

Функціональні зони в середньостатистичному передпокої. Саме на базі моделювання життєвих ситуацій та процесів, що відбуваються в кімнаті, відбувається планування передпокою. Давайте розберемося, що має бути в середньо статистичному передпокої:

  • перш за все – місце для сумок;
  • місце для перевзування;
  • місце для зберігання і розміщення верхнього одягу;
  • дзеркало.

Стандартна і найбільш раціональна послідовність функціональних процесів у передпокої: спочатку при вході розміщується місце для сумок, потім – місце для перевзування, потім –місце для зберігання і розміщення верхнього одягу, дзеркало. Виходячи з цієї послідовності, необхідно зонувати передпокій.

Необхідні меблі і обладнання в передпокої. Я рекомендую починати саме зі стандартних меблів, тому що у них фіксовані розміри, їх легше купити і обставити наші стандартні квартири:

  • стандартна шафа для одягу має глибину 60 см, ширину 90 см;
  • глибина шафи для різних предметів становить 35-40 см;
  • банкетка – 45х45см.

Але часто буває, що стандартні меблі не впишуться в габарити квартири, тоді вам доведеться замовляти нестандартні меблі. При цьому, виконуючи першочергове планування кімнати саме стандартними меблями, ви легко зможете зрозуміти, які розміри потрібно змінити, щоб отримати ті меблі, які вам потрібно замовити.

Загальні вимоги планування передпокою і розташування меблів.

залишайте не менше 10 см від меблів до дверних отворів – ця відстань необхідна для встановлення дверної лиштви;

перед шафою з дверцятами, що відкриваються, залишайте не менше, ніж 70 см для відкриття дверей і проходу. Перед банкеткою для перевзування залишайте не менше 70 см + 30 см для людини, що стоїть поряд.

Якщо передпокій довгий і вузький, то найоптимальнішим рішенням планування буде розділення його на декілька локальних функціональних зон, наприклад, вхід і хол. При цьому зонувати простір можна за допомогою використання різних матеріалів в обробці підлоги. Також для зонування добре підходить варіант, при якому рівень підлоги вхідної зони буде на одну чи декілька сходинок нижче чи, навпаки, вище, ніж в зоні холу.

Якщо передпокій невеликий, то краще заповнювати його набором меблів з окремих предметів: відкритого вішака, шафи для одягу, полички чи тумби для взуття.

У великому передпокої сміливо використовуйте готові гарнітури чи шафи-купе.

При будь-яких габаритах передпокою, для підвищення зручності та комфорту на стіну зручно буде повісити ключницю, або передбачити для цих цілей спеціальне місце у передпокої, щоб зранку перед виходом ви не бігали по усій квартирі у пошуках ключів.

Також завжди враховуються індивідуальні особливості кожної сім`ї: у кого є молода родина, маленькі дітки – завжди потрібно місце для возика, велосипеда, самоката, машинок, якихось дитячих дріб’язків, про які ніхто не задумується, а коли вже вони є – їх просто нікуди поставити.

 Володимир Дєдов, власник студії DVdesign