Вибираємо плитку: на що звернути увагу
02 Січня 2020

Сьогодні поговоримо про плитку! А саме: на що слід звернути свою увагу при виборі плитки, яких помилок краще уникнути

Вибрати плитку досить важко. Якщо вам вона перестане подобатись через декілька років, поміняти її буде набагато ваче, ніж переклеїти шпалери або пофарбувати стіни в інший колір.

Найголовніше правило: вирушайте за плиткою тільки після того, як точно визначитесь з елементами інтер’єру, стилем, кольором, матеріалом гарнітуру. Особливу увагу слід приділити стільниці – майбутній фартух має гармонійно з нею поєднуватись. Саме плитка на фартусі може стати головним акцентом на кухні.

Не купуйте плитку «упритул» без запасу! Витрачати кошти на зайву обробку, яка довгі роки буде лежати мертвим вантажем, займаючи місце десь в кладових,підвалі… досить сумнівна радість. Але раджу додати до розрахованої кількості ще 10%. Ви просто уявіть, якщо пару плиток випадково побилися або майстри помилились при порізці і залишиться «дірка». Ви прямуєте до магазину – а там вже немає такої плитки в наявності, або нова партія відрізняється відтінком, калібром, сортом. Це виявиться справжнім розчаруванням!

Ситуації виникають різні – виникли проблеми з теплою підлогою і довелося зняти частину. Або хтось кинув важку каструлю чи пляшку і пошкодив плиточку. Як би не хотілось зекономити, краще купити кераміку з запасом!

Не розраховуйте повністю на розрахунки в магазині! Багато салонів, інтернет-магазинів пропонують в якості бонусу розрахувати потрібну кількість плитки. Помилки в розрахунках часто трапляються і можуть влетіти вам в копійчину! Ретельно перевіряйте розрахунки! Якщо у Вас залишиться купа зайвої плитки, магазин не поверне вам кошти, адже він не несе відповідальності за свої рекомендації!

Моя порада – краще створити декілька варіантів розкладки. Таким чином Ви зможете точніше підрахувати, скільки матеріалу потрібно, може ще і по ходу нові ідеї з’являться.

Не розраховуйте повернути залишки плитки назад в магазин! Це дуже делікатне питання. Формально магазин має повне право не прийняти у вас плитку не належної якості протягом 14 днів. Навіть якщо ви зберегли її в цілості і в упаковці! Справа в тому, що плитка – облицювальний товар, який в багатьох випадках випускається по метражу, а значить входить в затвердженний список товарів, які не підлягають поверненню та обміну! Виключенням є плитка, що продається поштучно. Але часто магазини йдуть назустріч клієнту – про це можна спробувати домовитись завчасно.

Обов`язково оглядайте плитку перед тим, як її оплатити. Відразу не звертаєте увагу, привозите додому – вона лежить до потрібного випадку, потім відкриває плиточник коробку а там бій, тріщини, сколи. Довести магазину, що ви її таку купили вже не можливо! Якби відразу на це звернули увагу – просто не оплатили б чи поміняли!

Не беріть розмір, який перший вам потрапив під руки! Не важливо для чого : для фартуха, стін, підлоги. Ви ризикуєте переплатити більше, ніж потрібно, та зіпсувати враження про дизайн, адже коли її обрізаєш, збираєш по шматочкам, як мозаїку, і виходить маса залишків це вже точно вдарить по гаманцю.

Вибирати плитку тільки по зовнішньому вигляду не потрібно! Враховуйте усі параметри: колір, дизайн, фактуру поверхні! Далеко не кожна кераміка прослужить вам роками! Віддавайте перевагу керамічній плитці зі спеціальним захистом від хімічних речовин, які містяться в хімічних миючих засобах, наприклад з антибактеріальним ефектом (шукайте на упаковці маркування АА). Обираючи плитку для підлоги, обов`язково зверніть увагу на її зносостійкість. Проф. III класс по шкалі PEI.

Дуже важливий момент! Плитка на підлогу ні в якому разі не повинна бути слизькою! Зверніть увагу на коефіцієнт тертя – оптимально, якщо він буде вище 0,75, допустимо – 0,4-0,74. Але майте на увазі, плитка на кухню не повинна бути з порами і шершавою – така поверхня активно притягує до себе бруд і сильно ускладнює прибирання !

У плитки також є сорти. Їх три:

1. Перший сорт – червоне маркування (найвища якість – не більше 5% браку тестування проводиться на відстані одного метру)

2. Другий – синє (якість також не більше 5% браку, але тестування проводиться вже на відстані двох метрів)

3. Третій – зелене (не відрізняється високою якістю, браку більше 5%). Але зверніть увагу, що у вітчизняних виробників ви таке маркування рідко зустрінете.
Також розібратися з усіма характеристиками і якостями плитки допоможуть маркування на коробках: плитка для підлоги має символ стопи, на стіни – символ кисті.

Вирішальну роль відіграє ім я виробника. Лідери: по якості италійські компанії Valverde, Saloni, Tilegres, іспанські виробники Aparisi, Pamesa, Novogres, Ceramica. Литовська и словацька плитка також непогано себя показала за рахунок співвідношення ціна/якість. Також поширена китайская продукція під марками Cimic, Omica, Hitom, причому ціни на цю плитку приємні при високій якості продукції. Відомий польський делфінчик cersanit має гарну якість.

Вітчизняні виробники, які використовують сучасне обладнання, також випускають відмінну продукцію, яка складає відмінну конкуренцію світовим лідерам. Це Шахтинська плитка, Керама – Марацци, Керабуд, бренд Golden Tile, який належить Харьківському заводу, не поганий.

Як бачите, існує маса нюансів при виборі плитки. Найкраще довірити цю справу дизайнеру, він розробляє дизайн-проект і по домовленості втілює в життя під ключ! Адже людині, яка з цим не пов’язана, не можливо знати стільки нюансів.

Володимир Дєдов, власник студії DVdesign