Новини
Сенсації

Весільний сезон 2018: як у Хмельницькому заощадити на весіллі?

Незабаром у Хмельницькому та області розпочнеться сезон весіль, адже на літо та ранню осінь припадає до 70% усіх шлюбів.

Однак зараз в Україні економічна ситуація не дуже радісна, тому бюджети на святкові урочистості – зовсім не “святкові”. У Хмельницькому весілля у середньому обходиться близько 100 тисяч гривень.

Планування такого дійства завжди розпочинається зі списку головних витрат.

Крок 1. Вибір ресторану

Вибір ресторану – нелегка справа, тому для визначення дати та стилю весілля  розпочніть з вибору ресторану. Для початку потрібно дізнатися, чи вільні дати, на які у вас заплановане весілля. Слід детально оцінити обстановку, акцентуючи увагу на таких нюансах:

  • Наскільки гармонійний інтер’єр залу, чи прикрашають зал під час весільних банкетів яким-небудь особливим чином?
  • Наскільки просторий зал, яка його місткість і чи є танцювальний майданчик, чи організована естрада для музикантів?
  • Чи має ресторан спеціальну кімнату, в якій тамада і запрошені артисти могли б готуватися до виходу на сцену?
  • Як організований гардероб та інші зручності?

На сьогоднішній день у Хмельницькому є чимало ресторанів для таких святкових бенкетів. Всі вони настільки відрізняються один від одного місцем розташування, інтер’єром, особливостями меню і якістю сервісу, що дуже складно не розгубитися в такому розмаїтті пропозицій. Цінова політика хмельницьких ресторанів коливається від 300 до 1500 гривень на одну особу.

Крок 2. Вибір дати та подача заяви у місцевий РАЦС

Як зазначила начальник Хмельницького міського відділу РАЦС Марина Зубова, для такого дійства хмельничани найчастіше вибирають квітень та червень. Тому саме у ці місяці в РАЦСах області аншлаг. Також у Хмельницькому  популярними є магічні дати та, звичайно ж, День Закоханих. Нареченим потрібно подати заяву за один місяць до весілля, а за один день – паспорти.

Що ж до процедури «прийшли-розписались-пішли»  – у Хмельницькому вона безкоштовна. Молодятам лише доведеться сплатити державне мито за видачу свідоцтва – 85 копійок. Якщо ж наречені хочуть одружитись під марш Мендельсона та почути урочисте привітання від працівника РАЦСу, то такий шлюбний обряд є платною послугою.  Цьогоріч така послуга дещо зросла в ціні. Найперше –  на ціну впливає дата реєстрації. Реєстрування нової сім’ї у вихідні (неділя, понеділок) та у святкові дні коштує дорожче.

Перелік послуг під час реєстрація шлюбу в РАЦСах області та їх вартість:

Набір послуг залежить від побажань молодят.

  • Скорочений обряд церемонії у робочі дні коштує 250 гривень, а у вихідні – 500 гривень.
  • Повний обряд церемонії включає в себе: урочисту промову представника РАЦСу, з атрибутами такими, як рушник, коровай і тд. В робочі дні така послуга коштує 500 гривень у вихідні – 1000 гривень.
  • Ювілейний обряд церемонії одруження (повторний обряд, який найчастіше замовляють на 25-річну річницю весілля або на «золотий» ювілей) – від 200 грн;
  • Свідоцтво про реєстрацію шлюбу: видача – безкоштовно, ламінація – від 10 грн.
  • виїзна церемонія одруження, яка може проходити як на природі, так і в банкетному залі – у робочі дні – 1400 грн, а у вихідні – 2000 грн.

Подати заяву на одруження можна як  в приміщеннях місцевих РАЦСів, так і онлайн на веб-порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»

Крок 3. Вінчання

Щороку  на Хмельниччині все більше молодят вінчаються у храмах. Прийшовши в храм,  необхідно домовитися про годину вінчання (якщо ви будете брати шлюб) та дізнатися, які документи треба надати перед вінчанням.  А ще записатися на передшлюбні катехези.

До прикладу, перед тим, як проходити обряд вінчання в православній церкві, потрібно завершити ще пару етапів. Вони обов’язкові! За 3-4 дні до обряду потрібно очиститися духовно та посповідатися. Ці приготування свідчать про готовність пари зв’язати своє життя назавжди і осяяти його божим благословенням.

Дату потрібно уточнити у священика заздалегідь, не менше, ніж за 2-3 місяці. Також необхідно мати дві ікони: Христа Спасителя і Матері Божої. Саме ними благословляють пару під час таїнства вінчання. Також до вінчання слід близько тижня не їсти жирної та важкої їжі, не пити спиртного та молитися. Перед вінчанням потрібно прийняти святе причастя, сповідатися. Це очищає душу та помисли молодих. Свідків на вінчання запрошують  надійних, перевірених друзів, які добре знають молодят, а ті – їх. Знадобляться вінчальні свічки й рушник, який стелять під ноги.

Католицький обряд вінчання не менш цікавий, красивий та таємничий, ніж православний. У католиків не порівнюються поняття «весілля» та «вінчання», вони рівносильні, оскільки шлюб узаконює священик у присутності свідків раз і назавжди.

Перед вінчанням католики готуються та вдосконалюють свої знання, відвідують спеціальні катехези, які можуть тривати кілька місяців. Як і в православ’ї, напередодні вінчання молодята повинні висповідатися.

Крок 4. Бюджет

Наступним кроком є планування попереднього бюджету. Його можна порахувати як вручну, так і на різноманітних онлайн-калькуляторах бюджету весілля. Також на цьому етапі потрібно скласти список гостей.

Крок 5. Що і як замовити? 

Часто молодята задумуються про те, коли варто замовляти послуги на весілля. Наша порада – чим скоріше, тим у вас буде більше шансів замовити саме ту людину, послугами якої ви б хотіли скористатися.

Весільна агенція. Навіть якщо ви займаєтеся організацією свого весілля самостійно, є послуги, які краще надасть саме весільна агенція:

  • виїзна церемонія
  • оформлення залу та машин 
  • фонтани та фруктові композиції
  • оформлення першого танцю на весілля: дим, низький дим, бульбашки, конфеті тощо. 
  • Феєрверки та шоу

Також треба замовити:

  1. – Фотографа
  2. – Відеооператора
  3. – Музикантів
  4. – Тамаду або ведучого
  5. – Флористів
  6. – Весільного координатора
  7. – Кортеж
  8. – Торт

Крок 6. Поліграфія

Весільна поліграфія – це надрукована весільна продукція, яка буде прикрашати весільний зал чи роздаватися гостям на пам’ять про свято. Сюди входить:

  • бонбоньєрки
  • запрошення
  • посадочні карточки
  • схема розміщення гостей
  • нумерація столів
  • гостьова книга.

 Головне правило – дотримуватися стилістики, починаючи від друку запрошень до прикрашання залу.

Крок 7 Ми – наречені!

Отже,  ви вже все замовили. Тепер варто подумати і про весільне вбрання наречних. Перш за все, плаття та фата для нареченої та костюм для молодого – їх можна придбати або ж пошити на замовлення. Такі послуги надають багато салонів. Також знадобляться: туфлі та змінне взуття (це можуть бути білі балетки), колготки чи панчохи на вибір, весільна біжутерія. Після цього варто замовити:

  • перукаря
  • візажиста
  • манікюр та педикюр.

Як можна зекономити на весіллі?

Перш за все, можна  відмовитися від послуг весільних агентств. До організації весілля можна також залучити друзів та знайомих.

Найдешевший варіант – просто прийти до РАЦСу. А ще, кажуть фахівці, можна відредагувати список гостей, принаймні запрошених з ввічливості.

Головне – не економити на власних емоціях та не забувати, що цей день належить передусім молодятам.

Катерина Прокопець

Автор: Катерина Прокопець