Новини
Економіка

Обсяг міжнародної торгівлі на Хмельниччині збільшився на чверть

За даними Хмельницької митниці ДФС, загальний товарообіг подільського бізнесу з міжнародними партнерами у вартісному вимірі минулого року склав 26 мільярдів 681 мільйонів гривень. Це на 24 відсотки більше, ніж у 2017 році.

При цьому вартість експортованих товарів склала 9 мільярдів 721 мільйон гривень, що на 23 відсотки більше порівняно з 2017 роком. Вартість імпорту сягнула 16 мільярдів 960 мільйонів гривень, що на 25 відсотків більше, ніж роком раніше. Таким чином різниця між експортними та імпортними операціями зовнішньої торгівлі (сальдо) залишилася від’ємною.

Але у ваговому виразі подільський експорт виявився значно «важчим» за імпорт: загальна вага відвантажених за кордон товарів протягом року зросла з 843 тисяч тонн до 1 мільйона 48 тисяч тонн, завезеного – з 306 до 376 тисяч тонн.

Серед торгівельних партнерів Хмельниччини місце найважливішого посіла Польща, яка за рік спожила п’яту частину усього відправленого за кордон – на суму 1,92 мільярда гривень. Передусім поляки вподобали подільські мед, морожені ягоди, дерев’яні меблі, тонколистовий прокат, полімерну пакувальну плівку, санітарно-технічні вироби, соєві боби тощо.

На третину за рік зріс також обсяг експорту до Росії (1,35 мільярда гривень, або 14 відсотків у загальній структурі експорту). До цієї країни продавали трансформатори, полевошпатну сировину, килимові вироби, сталеві котли та частини до них, цукор, пакети з поліетилентерефталату тощо.

Також до топу найважливіших торгових партнерів подолян увійшли Об’єднані Арабські Емірати (8%), Молдова (6%), Великобританія, Румунія та Узбекистан (по 4%), Азербайджан, Німеччина й Білорусь (по 3%).

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS