Новини
Економіка

Бюджет Хмельницького може втратити 12,5 мільйона

Саме стільки цього року розраховувало отримати місто від розміщення вільних коштів на депозитах. Але цю суму з бюджету-2019 доведеться вилучити, якщо уряд таки заборонить містам тримати кошти у банках. Постанова прийнята 23 січня, але поки не вступила у дію. Про це йдеться у сюжеті МТРК Місто.

«Якщо постанова буде підписана, якщо вона вступить у дію, нам доведеться коригувати бюджет і вилучати з дохідної частини 12, 5 мільйона гривень, – коментує міський голова Олександр Симчишин. – І це означає, що три-чотири вулиці, як мінімум, у цьому році ми капітально не відремонтуємо, бо нас позбавляють фінансового ресурсу».

Замість того, щоб класти гроші на короткострокові депозити, уряд пропонує містам купувати державні цінні папери. У фінуправлінні міської ради пояснюють: у такому разі мільйонні суми будуть заморожені на кілька місяців. На відміну від депозитів, які можна знімати у будь-який момент.

Розкритикувала постанову уряду і Асоціація міст України (АМУ). Там проаналізували документ і вважають: він порушує права органів місцевого самоврядування.

Постраждають від такого рішення уряду і банки, вважає консультант з правових питань регіонального відділення АМУ Дмитро Василенко. Вони ж бо розраховували на бюджетні гроші згідно з договорами. Тож тепер мають право судитися з міськими радами.

Наразі постанова Кабміну про заборону тримати бюджетні гроші на депозитах проходить процедуру доопрацювання. У міській раді сподіваються, що вона не буде опублікована.

За два з половиною роки завдяки розміщенню коштів на депозитах Хмельницький заробив понад 52 мільйони гривень. Це сума, за яку можна побудувати два дитячих садочки або встановити 35 дитячих майданчиків.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS