Новини
Економіка

Які китайські перспективи хмельницького бізнесу

Форум “Бізнес з Китаєм” вперше відбувся у Хмельницькому. Ініціаторами його проведення виступила Хмельницька міська рада і Міжнародна громадська організація «Культурно-дослідницький центр України та Китаю «LanHua». Про це йдеться у сюжеті МТРК “Місто”.

Представникам хмельницьких підприємств розповіли про перспективи співпраці з китайським бізнесом у рамках проекту “Один пояс, один шлях”. А також про особливості менталітету та шляхи виходу на китайський ринок. Наразі у зовнішній торгівлі Китаю український експорт становить менше одного відсотка.

Китай – друга за величиною економіка світу і має зону вільної торгівлі з-понад сотнею країн, серед яких Грузія та Молдова, але поки не Україна.

“У вас дуже сильний малий і середній бізнес, підприємці живі, вони не очікують нічого від держави і самі будують своє майбутнє. І це добре з одного боку, з іншого – немає загальнодержавного плану, куди рухатися, щоб під нього підлаштовувалися бізнесмени”, – говорить виконавчий директор Китайської торгової асоціації Руслан Осипенко.

Міський голова Олександр Симчишин презентував можливості участі у безкоштовних виставках в Китаї та програму відшкодування участі в платних виставках для хмельницької бізнес-спільноти. Цього року міська влада запроваджує відшкодування 50 відсотків вартості участі бізнесу у платних виставках за кордоном, аби хмельницькі підприємці мали більше можливостей презентувати свою продукцію на міжнародному рівні. На думку експерта, є кілька кроків до успіху.

“Одна з порад, як покращити продажі – займайтесь зараз більше маркетингом, а саме вкладайте зусилля у створення власних брендів та марок”, – вважає бізнес-експерт Роман Грицько.

Приміром Хмельницька макаронна фабрика у процесі реорганізації, шукає шляхи виходу на новий ринок, зокрема й китайський.

Міська влада переконана, що Хмельницький може стати логістичним хабом на шляху китайських товарів до ЄС. Юрій Котик, голова правління Міжнародної громадської організації «Культурно-дослідницький центр України та Китаю «LanHua» запевнив, що їхня організація готова допомагати хмельницьким підприємцям у віднаходженні надійних партнерів у Китаї та надавати консультаційні послуги.

Детальніше у сюжеті:

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS