Новини
Економіка

Земля принесла в бюджети Хмельниччини понад 200 мільйонів податків

Цього року до бюджетів місцевих громад Хмельницької області надійшло 216 мільйонів гривень плати за землю. Це на 23 відсотки, або майже на 40 мільйонів гривень більше, ніж за відповідний період 2018 року. Додатково бюджет отримав 43 мільйони гривень земельного податку.

На думку фахівців, надходження від плати за землю зростають завдяки процесу децентралізації, удосконаленню механізму управління землями державної й комунальної власності, впровадженню системи земельних аукціонів, повідомляє прес-служба ДФС у хмельницькій області.

В ході децентралізації органи місцевого самоврядування отримали право самостійно встановлювати розмір земельного податку. Для сільгоспугідь – 0,3-1 відсоток від їх нормативної грошової оцінки. Для несільськогосподарських ділянок, крім земель державної та комунальної власності, – не більше 12 відсотків від їх вартості. В цих межах органи місцевого самоврядування самостійно визначають розмір податку та мають змогу застосовувати його диференційовано до різних землекористувачів.

Важливо те, що розмір плати за оренду земель державної власності не може бути меншим за 8 відсотків від їх грошової оцінки. І це також стало джерелом надходжень до місцевих бюджетів.

Ще одним системним фактором у процесу залучення резервів зі збільшення надходжень до місцевих бюджетів, є проведення фахівцями Державної фіскальної служби області операції «Урожай», яка розпочалася у травні поточного року. Метою проведення операції є повнота нарахування і сплати податків, неухильне виконання землевласниками вимог чинного законодавства, яке регулює земельні та трудові відносини, оплату праці.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS