Новини
Економіка

На Хмельниччині обсяг міжнародної торгівлі зріс на мільярд гривень

За даними Хмельницької митниці ДФС, загальний товарообіг подільського бізнесу з міжнародними партнерами у вартісному вимірі на початок червня склав 10 мільярдів 557 мільйонів гривень, що порівняно з аналогічним періодом минулого року більше на 9 відсотків, або на 1 мільярд гривень.

При цьому вартість експортованих товарів склала 3 мільярди 610 мільйонів гривень, імпортованих – 6 мільярдів 947 мільйонів гривень. Таким чином різниця між експортними та імпортними операціями зовнішньої торгівлі (сальдо) залишилася від’ємною. Минулого року у цей період сальдо також було від’ємним і складало 2 мільярди 109 мільйонів гривень.

Натомість у ваговому виразі подільський експорт виявився на десять відсотків «важчим» за імпорт: загальна вага відвантажених за кордон товарів склала 433 тисячі тонн проти 394-ох минулорічних. Обсяг імпорту склав 221 тисячу тонн, що на 160 відсотків більше, ніж у 2018 році.

Серед широкого спектру торгівельних партнерів Хмельниччини в експорті чільне місце посіла Польща, яка за рік спожила п’яту частину усього відправленого подолянами за кордон краму, – на суму 732 мільйони гривень. Найчастіше поляки купляли мед, соняшникову та соєву олію, морожені ягоди, а також стальний прокат, комплектуючі частини до меблів, санітарно-технічні вироби тощо.

Місце другого великого покупця товарів з Хмельниччини наразі посіли Об’єднані Арабські Емірати, які цьогоріч закупили їх на 624 мільйони гривень, що на 185 відсотків більше, ніж минулого року. Араби здебільшого закупили продукти харчування: яйця, соєві боби, овочі, борошно та інше.

Решта закордонних покупців у структурі подільського експорту склали від 6-ти до 3-ох відсотків. А це Німеччина, Росія, Молдова, Білорусь, Азербайджан, Бельгія, Румунія та інші країни.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS