Новини
Армія

Військовий підрозділ у Хмельницькому вперше в історії став частиною сил НАТО

Уперше в історії підрозділ з країни – не члена НАТО пройшов сертифікацію як підрозділ ССО (SOF) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО (СШР, англ. – NATO Response Force, NRF). 

Цією частиною став 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗС України, що проходив відповідні іспити у Литві від західних колег, повідомляє Український мілітарний портал.

Під час підпису на рапорті про відповідність української частини ССО до вимог НАТО військовослужбовці зі США охоче фотографувалися, визнаючи факт історичної події.

Зазначимо, що 140-й окремий центр сил спеціальних операцій (140 ОЦ СпО,  в/ч А0661) — підрозділ спеціального призначення Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

Історія центру починається з 2007 року, коли з’явилася і була введена в дію концепція українських сил спеціальних операцій. В цей час на базі 8-го окремого полку спеціального призначення в Хмельницькому сформували нову частину — 140-й центр сил спеціальних операцій. Штатна чисельність на той час була всього 70 осіб.

Сили швидкого реагування НАТО (NRF) перебувають у постійній бойовій готовності. Складаються з військ сухопутних, спеціального призначення, повітряних, морських сил, що готові впродовж п’яти днів до проведення операцій евакуації чи реагування на кризові ситуації в усіх частинах світу. При значному військовому конфлікті (війні) повинні стримувати ворога до підходу основних сил до 30 днів.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS