Новини
Армія

Хмельницькі волонтери розповіли про крайню поїздку на фронт

Волонтери об’єднання “Захист”, що у Хмельницькому, організовують поїздки на прифронтові території чи не щотижня. Найчастіше  відвідують наших захисників та захисниць у Запорізькій та Донецькій областях, зазвичай доїжджаючи на самі передові позиції.

Сьогодні волонтери повернулись з чергової поїздки. Були в місті Покровськ, Селідово, Курахово, Покровське, Успенівка, Гуляйполе, Оріхів, Таврійське, Юр’ївка, Запоріжжя та Біленьке. Саме ці населені пункти найчастіше обстрілюються і знаходяться в безпосередній близькості до ворога.

У прифронтових населених пунктах досі проживають українці. У багатьох немає газу, світла, води. Вижавають за рахунок гуманітарної допомоги, яку привозять волонтери. Організація “Захист” намагається під час кожної поїздки передати мешканцям цих територій продукти. Цього разу ми ледь потрапили на один з пунктів незламності, але все ж доставили харчі, бо без них там не вижити, – розповідає волонтер Анатолій Яворський.

Найбільше цивільні потребують теплий одяг та взуття, резинові чоботи, ковдри (напіввовняні), засоби гігієни, балончики з газом, консерви.

Солодощі, каву і чай зазвичай ми доставляємо на пункти незламності, куди приходять місцеві, щоб отримати допомогу, погрітися, поспілкуватися та переглянути українські новини. Дітей тут мало, але кожен маленький українець дуже радий іграшці чи іншому подарунку, – говорить волонтер.

Гуманітарну допомогу волонтери отримують від небайдужих жителів Хмельниччини, а також від міжнародних організацій. Зокрема, благодійний фонд “Сумка самарянина” надає харчі, засоби гігієни та плівку аби покрити частково зруйновані будівлі.

Обов’язковим пунктом у волонтерському маршруті “Захисту” є відвідування військовослужбовців. Гостюють волонтери у військових різних підрозділів, яким передають “подарунки” від жителів Хмельниччини. Цього разу доставили: бензопилу, хімічні грілки, тактичний рюкзак медика, ліки, теплий одяг, газові балончики, спальні мішки, плівку для бліндажів, продукти харчування.

Ситуація важка, яку ускладнюють також погодні умови. Хлопці неймовірними зусиллями зупиняють орду. Тому обов’язок кожного, хто зранку прокидається в теплому ліжку, допомагати Збройним Силам, – наголошує волонтер Анатолій.

Зараз військовим вкрай потрібно: дрони-камікадзе, теплий одяг (кофти-фліски, взуття, шкарпетки, рукавиці, бафи, шапки, термобілизну), ліки (противірусні, від застуди та грипу, краплі від нежитю та вушних болей), хімічні грілки у великій кількості, набори ключів для обслуговування автомобілей.

Волонтери закликають хмельничан допомагати ЗСУ, долучатись до благодійних зборів, приходити на волонтерські центри та допомагати своїм близьким, друзям, сусідом, які захищають українську свободу і нормальне життя. Наразі, громадська організація “Захист – об’єднання волонтерів”, збирає кошти на дрони. Офіційний рахунок організації для донатів можна знайти на сторінках “Захисту в Фейсбуці та Інстаграмі.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook