Новини
Економіка

На Хмельниччині сплата туристичного збору зросла на понад півмільйона гривень

За сім місяців 2019 року до бюджетів територіальних громад Хмельницької області надійшла 921 тисяча гривень туристичного збору. Це на 546 тисяч гривень перевищує результат відповідного періоду минулого року.

Лідером у туристичній галузі традиційно залишається місто Кам‘янець-Подільський. Помітно розвивається туристична галузь у місті Хмельницькому, Летичівському, Славутському, Шепетівському, Старокостянтинівському та Ізяславському районах, повідомляє прес-служба ДФС у Хмельницькій області.

Позитивна динаміка в оподаткуванні туристичним збором стала можливою завдяки змінам щодо розміру ставки, бази справляння та порядку його сплати, які набули чинності на початку 2019 року. Так, з 1 січня 2019 року ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної ради за кожну добу тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 відсотка мінімальної заробітної плати – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків мінімальної заробітної плати – для в’їзного. 

До прикладу, у Кам‘янці-Подільському, після обговорення з готельєрами, було визначено розмір туристичного збому у 0,4% від мінімальної заробітної плати для зовнішнього та внутрішнього туриста. Якщо туристичний потік не зміниться, то за рік Кам‘янець-Подільський збере близька 1,5 мільйона гривень туристичного збору, – прогнозують у мерії міста.

Водночас експерти зазначають, що чимало хостелів працюють «у тіні», не сплачуючи туристичний збір та податки. Для легалізації хостелів потрібно прийняти закони, де вперше буде юридичне визначення поняття “хостел”, як це вже давно зроблено в Європі. Такими законами можуть стати зміни до ЗУ «Про туризм» та ЗУ «Про житлово-комунальні послуги».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS