Новини
Економіка

Хмельницька АЕС впроваджує нову модель ринку електроенергії

Із запровадженням в Україні ринку електроенергії, у складі ДП «НАЕК «Енергоатом» було створено новий підрозділ «Енергоатом – Трейдинг» та координаційну групу із забезпечення впровадження нової моделі ринку електроенергії, до складу якої увійшли представники всіх АЕС України.

Отож на ХАЕС створено відділи з обліку і планування покупної електроенергії, технічного забезпечення обліку та комерційної диспетчеризації. Сьогодні ці структурні підрозділи ще продовжують доукомплектовуватися. Зокрема, на офіційному сайті ХАЕС та у газеті «Перспектива» розміщений перелік вакансій та відповідних вимог.

За словами заступника начальника виробничо-технічної служби ВП ХАЕС Олега Шолудька, який курує ці відділи, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок. Метою нового ринку електричної енергії є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електричної енергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії.

Новий ринок зобов’язує до чіткого планування та дотримання графіку заявленого виробітку електроенергії. Потрібно враховувати усі фактори, починаючи з регламентних робіт на енергоблоках і закінчуючи погодними умовами.

При недовиробітку електроенергії – купуємо дорого, а при перевиробітку – продаємо дешево. Під час позапланових зупинок енергоблоків АЕС необхідне оперативне реагування та коригування торгівельного графіка на ринку задля уникнення збитку», – розповідає Олег Шолудько.

Відповідно до визначених урядом умов, «Енергоатом» зобов’язаний продавати за двосторонніми договорами, що укладаються на електронних аукціонах, до 90% виробленого обсягу електроенергії за граничною ціною, а решту електроенергії компанія може збувати за вільними цінами. За перший місяць роботи на енергоринку середня ціна електроенергії Компанії склала 74 копійки за одну кВт*год.

Отож функціонування нового ринку електроенергії дозволить «Енергоатому» отримувати додаткові кошти, які будуть спрямовані на модернізацію.

 

Автор: Тетяна Правдива

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS