Новини
Суспільство

У Хмельницькому безслідно зникають унікальні фігури Миколи Мазура

Не всі чудернацькі металеві роботи відомого скульптора, живописця й монументаліста Миколи Мазура радують хмельничан та гостей міста. Деякі з цих фігур зникли з невідомих широкому загалу причин. Про це розповіла донька скульптора художниця Оксана Мазур.

«Знищений рельєф у парку ім. М. Чекмана на лекційній залі, там, де зараз ресторан «Зоряні ночі». Невідомо де фігура з фасаду кінотеатру «Сілістра» «Хлопчик на кулі». Демонтували фігуру, яка розташовувалася біля готелю «Поділля».  З інтер’єрних речей зник керамічний рельєф у приміщенні старого РАЦСу (нині там ЦНАП). Останнє, що знищене, – інтер’єрне панно «Квіти Поділля» у ресторані на вул. Шевченка, 34», – констатує Оксана Мазур.

Натомість другий рік поспіль триває реконструкція наявних металевих конструкцій. Найбільше їх відновлено у парку ім. М. Чекмана. Першою минулоріч відремонтували скульптурну композицію «Космодром». У 2019 році черга дійшла до двох фігур у сквері ім. Т. Шевченка та до шести – на території автомістечка парку ім. М. Чекмана. Саме ці реставраційні роботи Оксана Мазур вважає найякіснішими. При цьому мисткиня визнає: реконструкція таких скульптур – справа складна і копітка. Свого часу над їхнім монтажем працювала бригада у складі кількох художників, зварювальника та інженера.

Витвори Миколи Мазура є й у Старокостянтинові. Скульптурна композиція з Нептуном на колісниці, що жене вперед морських коней, прикрашає набережну річки Ікопоть. Поряд розташовані скульптури  інших казкових істот та фігура Русалки, частково зануреної у річку. До речі, за словами Оксани Мазур, за первісним задумом Русалка мала бути на суходолі, оскільки для металу контакт з водою шкідливий. Перемістити її у річку вирішив місцевий очільник Старокостянтинова, який керував райцентром на початку 90-х років.

Нагадаємо, окрім зазначених локацій скульптури Миколи Мазура є в кінотеатрі «Планета» та на площі Свободи у Хмельницькому. Митець створював фігури протягом півтора десятиліття, використовуючи металобрухт. Здебільшого – деталі від автівок. У автомістечку більшість конструкцій рухливі, оскільки такою була ідея автора – створити великі іграшки, якими можуть бавитися діти.

Читайте також: У Хмельницькому зняли продовження проекту “Орел і Решка” (ВІДЕО)

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter