Новини
Суспільство

Волонтери Шепетівки збирають кошти на медобладнання

У районному центрі діє спільнота водіїв та медиків, місцева сільгоспкомпанія виготовила обладнання для дезінфекції, а небайдужі містяни збирають гроші на апарат штучної вентиляції легень.

Однією з перших з ініціативою про збір коштів виступила ше­пе­тівсь­ка під­при­єми­ця На­та­ля За­віс­товсь­ка. Ще наприкінці березня на прохання Шепетівської центральної районної лікарні Благодійний Фонд «Зміцнення громад» оголосив збір благодійних пожертв на придбання засобів захисту для медиків та апарату штучної вентиляції легень.

Саме на придбання цього дороговартісного обладнання збирають наразі більшість коштів у рамках акції «Долаємо коронавірус разом». Нині у Шепетівській центральній районній лікарні це обладнання використовується для підтримання життєдіяльності чоловіка, інфікованого COVID-19.

У лікарні лише один апарат ШВЛ, який відповідає сучасним вимогам. Але й він потребує постійного ремонту. У нас зараз два варіанти придбання, які ми розглядаємо. Сподіваємося, протягом травня це обладнання буде у Шепетівці. Перевагою стане ще й те, що, згідно з новою вказівкою Кабміну, кошти які збирають на медобладнання благодійні фонди, звільняються від ПДВ. Тобто вони можуть бути на 20% дешевші, ніж у випадку, якби придбанням займалася бізнес-структура або бюджетна установа. Наразі зібрано понад 700 тисяч гривень. Залишок зібраних коштів піде на засоби захисту для медиків та на ремонт старих апаратів ШВЛ, –  зазначила директорка Благодійного фонду «Зміцнення громад» Тетяна Василик.  

Для контролю зібраних коштів у рамках акції «Долаємо коронавірус разом» створили  наглядову раду. У її складі – медики, представники влади різних рівнів, волонтери, журналісти.

Окрім того, шепетівське підприємство «A3Tech» на базі колишнього заводу культиваторів розробило інноваційну рамку для дезінфекції  медиків, які протидіють поширенню COVID-19. Експериментальне обладнання безоплатно передали  для використання у відділенні інтенсивної терапії центральній районної лікарні.

Наразі у Шепетівці цілком припинено роботу громадського транспорту. Підвозити медиків місцевого центру первинної медико-санітарної допомоги та райлікарні на власних авто зголосилися шепетівчани. Ще два тижні тому містяни створили вайбер-групу «Мед­таксі Ше­пе­тів­ка». Наразі у спільноті 359 учасників. Активісти доправляють медиків до медзакладів і назад, навіть якщо йдеться про інші міста – Ізяс­лав та Сла­ву­ту. Група з такою ж назвою є і у Фейсбук.  

Нагадаємо, мешканці різних районів Хмельниччини також зініціювали збір коштів, аби забезпечити засобами першої необхідності медичні заклади у своїх громадах.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter