Новини
Суспільство

Чи є нітрати у овочах на ринках Хмельницького?

В домашніх умовах немає можливості перевірити продукти на вміст нітратів, тому на ринках працюють лабораторії, що перевіряють продукти до того, як вони потрапляють на прилавки.

Завідувачка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Держпродспоживслужби регіональної державної лабораторії Хмельницького Ніна Бачмага повідомила Суспільному, що за останній місяць півтори тони овочів, в яких перевищений вміст нітратів, не допустили на продаж на міських ринках Хмельниччини.

За її словами, спеціалісти щодня перевіряють продукцію, яку реалізують на ринках міста на вміст нітратів.

«Є всього два види виявлення дослідження на нітрати – це іонометричний метод і рефлектометричний. Вони тільки в лабораторних умовах, прилад має бути перевірений і мати сертифікат. В домашніх умовах немає можливості перевірити на вміст нітратів», – розповідає Ніна Бачмага.

Кожний покупець має право звернутися до продавця і попросити експертний висновок. Це відповідний документ, який підтверджує якість продукції.

«Адміністрація ринку не надасть торгового місця без експертного висновку. Експертний висновок вказує про те, що продукція перевірена, доброякісна і допускається до реалізації», – каже Ніна Бачмага.

Перевіряють продукцію з кожної завезеної партії, розповідає директорка центрального продуктового ринку Наталія Ямборко. Там, де норма нітратів перевищена – продукцію реалізовувати забороняють.

«Була така ситуація навіть минулого тижня, була забракована продукція, мені здається, що редька, її не допустили до реалізації через надлишок нітратів», – каже Наталія Ямборко.

Овочі на вміст нітратів перевіряє лікарка ветеринарної медицини лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 на центральному продовольчому ринку в Хмельницькому Ірина Муляр.

«Пробу продукції, яку ми відібрали на ринку ми обов’язково приносимо в лабораторію, обов’язково миємо, витираємо і подрібнюємо на тертці. Тертка повинна бути пластмасова, щоб не було окислення. Як потерли, перемішуємо і відважуємо 10 грамів продукту. Пройшло 3 хвилини і апарат показав нам результат 4,61 міліграма на кілограм при нормі 150 мг на кг, тобто дуже хороший результат», – пояснює Ірина Муляр.

Продавці розповідають, що кожне найменування овочів дають на забір аналізів, а потім отримують висновок, та додають: часом покупці питають про документи на городину.

Детальніше у сюжеті Суспільного:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter