Новини
АКТУАЛЬНО

Хмельницька область – одна з кращих у боротьбі з COVID-19

Динаміка зміни кількості інфікованих у Хмельницькій області набагато краща, ніж у сусідніх регіонах.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький під час виїзного засідання у Хмельницькому.

За його словами, станом на 9 липня на Хмельниччині було зафіксовано лише 865 осіб, які захворіли на COVID-19. Тоді як у Львівській, Чернівецькій областях інфікованих відповідно 6681 та 5074.

 Загалом на порядку денному засідання Комітету було три питання:

  • аналіз ефективності заходів з боротьби з COVID-19;
  • вирішення проблеми медичних закладів, які під час переходу на фінансування з НСЗУ недоотримали значну частину коштів;
  • підвищення зарплат медичним працівникам.

Особливо цікавив присутніх низький рівень відшкодувань медзакладам, які надаються Національною службою здоров’я. Зокрема, це питання порушив, народний депутат від Хмельниччини, член фракції «Слуга народу»  Ігор Марчук.

Я чую багато нарікань на низький рівень відшкодування тих послуг, які надаються Національною службою здоров’я, наскільки економічно обґрунтованими є об’єми цих відшкодувань і чи будуть вони переглянуті стосовно поліклінічних послуг? – звернувся до присутніх народний обранець.

Присутня на засіданні т.в.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан повідомила, що такий низький рівень відшкодувань був у зв’язку з обмеженнями держбюджету, проте запевнила, що два тижні тому Урядом було прийнято рішення про перегляд тарифів на лікування інсульту та інфаркту і про підвищення додаткових коефіцієнтів на надання екстреної медичної допомоги.

Крім того, Оксана Мовчан проінформувала, що планується виділення додаткового пакету перехідного фінансування до кінця 2020 року для закладів, котрі отримали дефіцит внаслідок реформи фінансування. За її словами, цей пакет дасть можливість закладам здійснювати всі необхідні дії щодо оптимізації своєї роботи, а з 2021 року вони будуть оперувати тими коштами, на які мають розраховувати в рамках медичних гарантій.

У свою чергу, член комітету Юрій Заславський повідомив, що до кінця року буде вирішено питання підвищення зарплат медикам другої ланки за рахунок додаткового бюджетного фінансування. За ініціативи Президента Кабмін з 1 вересня починає щомісячно виділяти на зарплати лікарям та молодшому медичному персоналу по 2 мільярди гривень. Це дозволить підвищити зарплати на 30-70% від ставки

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter