Новини
Суспільство

Камеру у Хмельницькому СІЗО можна замовити наперед

Таку послугу хмельничанам, як і мешканцям деяких інших міст України, запропонували у Міністерстві юстиції України та особисто сам очільник установи.

Нагадаємо, у Хмельницькому офіційно відкрили платну камеру, де ув’язнені можуть проживати в більш комфортних, порівняно з традиційними, умовах. Вартість такої послуги в різних містах варіюється, проте у Хмельницькому комфорт у СІЗО – один з найдорожчих.

Тепер же скористатися платною камерою можна не лише по факту потрапляння до слідчого ізолятора, а й “забронювавши” її наперед. Також поліпшені умови ув’язнення можна отримати у подарунок.

Саме про це йдеться у дописах, які з’явилися днями на сторінках у Фейсбук Мінюсту та очільника міністерства Дениса Малюськи. В інформації від Міністерства юстиції України зазначається:

У нас почала діяти нова послуга – сплата за користування платними камерами наперед. «Послуга наперед» – сплата вартості послуги з надання поліпшених побутових умов та харчування особам, узятим під варту.

Міністр юстиції подав інформацію дещо інакше:

В будь-якому випадку, в кожному з дописів є детальна інформація про те, як скористатися новою послугою. До слова, Денис Малюська зазначає таке:

Я не певен чи десь у інших країнах є платні камери у слідчих ізоляторах, а от подарункові сертифікати – точно наш ексклюзив! Пам’ятайте, сертифікат діє лише протягом 6 місяців після придбання. Якщо протягом вказаного строку обдаровуваний не буде взятий під варту та не потрапить у СІЗО, кошти зараховуються у якості благодійної допомоги відповідному слідчому ізолятору.

Серед переваг нової послуги міністр виділив наступні:

  • розташування у центрі міста;
  • цілодобова охорона;
  • зменшені ризики підхопити коронавірусну хворобу;
  • можливість відволіктись від соціальних мереж та гаджетів;
  • триразове харчування.

Щодо Хмельницького, то слідчий ізолятор дійсно розташований у центрі міста. Крім того, хмельничани свого часу, коментуючи новину про “новацію” у СІЗО, зазначали: “жити” у платній камері вийде дешевше, ніж орендувати житло в центрі міста.

Як зазначають у Міністерстві юстиції, заяву про надання «Послуги наперед» можна подавати як письмово, так і в електронній формі через автоматизовану систему «Он-лайн будинок юстиції». Зробити це можна наступним чином:

  • перейти за посиланням
  • обрати місце надання послуги (найменування слідчого ізолятора)
  • обрати календарний період (доба, тиждень, місяць), за який маєте намір сплатити кошти за користування платною послугою
  • сплатити вартість послуги
  • Після здійснення оплати потрібно роздрукувати квитанцію з ідентифікатором платежу (цифровий або QR-код). Все готово!

У Мінюсті також попереджають: якщо протягом 6 місяців ніхто не скористається «Послугою наперед», а значить – не потрапить під варту, кошти за невикористані дні будуть зараховані до спеціального фонду державного бюджету СІЗО як благодійна допомога.

Коментуючи новину, українці, зокрема, висловлюють припущення, що таким чином слідчі ізолятори отримуватимуть “благодійні” кошти на ремонти. Проте є й такі, хто пише наступне:

Морально готуєте людей до приходу режиму, де опинитись в ізоляторі буде буденною справою для будь-якого громадянина, тому “для вашої зручності придбати сертифікат можна прямо з комп’ютера або смартфону” і краще це робити наперед?

Наразі в Україні, судячи з інформації, оприлюдненої на сторінці міністерства, платні камери є у 19 слідчих ізоляторах. Серед міст, які не є мільйонниками, така послуга у Хмельницькому СІЗО – одна з найдорожчих.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter