Новини
Події

У Хмельницькому жінки продовжать відстоювати своє право на прийняття рішень

Учора, 14 серпня,  учасники та учасниці проєкту «Рівність заради безпеки» зібрались у Хмельницькому, щоб узагальнити результати роботи інформаційної кампанії щодо просування участі жінок у процесах прийняття рішень.

На Хмельниччині проєкт активно діє з жовтня 2019 року. І, хоч він і був розрахований на шість місяців, реалізація розтягнулася на довший період. Ба більше, за словами організаторів, зважаючи на актуальність проблеми у суспільстві, він діятиме і далі.

Мета проєкту полягала у сприянні участі жінок у процесах відновлення миру і недопущення конфлікту шляхом підтримки місцевих стейкхолдерів, які впроваджують і контролюють виконання планів дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325, – розповіла організаторка зустрічі Леся Стебло.

Протягом декількох місяців стейкхолдери ділились власним досвідом, який демонструє ефективність всебічної участі жінок у всіх питаннях миру та безпеки, і питаннях, пов’язаних з конфліктом у мирних переговорах. Жінки-лідерки були учасницями різноманітних заходів, активно комунікували з медіа, поширювали свої переконання у соціальних мережах. Все, щоб показати – участь жінок важлива.

Унікальним дійством, яке реалізували в рамках комунікаційної кампанії, стали «Монологи війни. Жінки» – театральна постановка, учасниці якої розповідали, якого болю їм завдала війна.

Ми ставили перед собою дві важливі мети. Перша, про яку варто кричати, – патріотичне виховання молоді. Друга – реабілітація через творчість тих, хто зазнав важких втрат на війні, – розповів режисер-постановник «Монологів» Володимир Павловський.

Резолюція Радбезу ООН 1325 впроваджується в тих країнах, де є збройний конфлікт. Організатори наголошують: війна в Україні продовжується, і потрібно про це пам’ятати.

Жінки у силових структурах, волонтерки, політикині та громадські діячки,  жінки, на яких вплинула війна, професіоналки різних галузей – всі учасниці, як одна, погоджуються з думкою, що не потрібно боятись, а навпаки – бути агентами змін.

Довідково: Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 – це важлива міжнародна нормативна та політична база, яка стосується гендерних впливів на конфлікти, політичні кризи, переміщення, насилля над жінками та дівчатами. Положення Резолюції стосуються не лише військової, а й політичної, економічної та соціальної сфер.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter