Новини
Політика

Вибори мера: що обіцяють кандидати хмельничанам

Ну, от і нові передвиборні обіцянки – від кандидатів на посаду очільника Хмельницького. Цього разу їх, порівняно з іншими виборчими перегонами, небагато, але бійка за мерське крісло має бути двосерійною, що робить нинішні вибори як мінімум непересічними.

Маємо лише п’ять кандидатів, а обіцянок у кожного – не на один мерський строк.

Олександр Симчишин («Свобода»): «5 років поспіль Хмельницький щодня новий і щодня кращий!»

Проаналізувавши передвиборну програму нинішнього міського голови Хмельницького, спало на думку, а чи не варто йому б було взагалі обмежитися однією-другою десяткою обіцянок перед виборцями, позаяк у разі його обрання він і так матиме безліч роботи по завершенню розпочатих на посаді проектів. Тим більше, що займає перше місце як кандидат у багатьох рейтингах.

Пролити світло на ситуацію допомогли у штабі «Команди Симчишина», де відверто заявили, що передвиборної програми нинішнього міського голови не мають, проте його обіцянки аж ніяк не відрізняються від партійної «Програми розвитку Хмельницького на 2021-2025 роки».

Власне програма – напрочуд змістовна й разом з цим – дороговартісна. Варто лише зауважити, що Симчишин обіцяє створення понад 3 тисяч робочих місць для мешканців міста та прилеглих сіл.

Також серед амбітних обіцянок завершення будівництва початкової школи на вул. Залізняка, 32, добудова НВК №10, НВО№1, СЗОШ №8 та ліцею №17, будівництво ліцею на вул. Січових Стрільців. Крім того, кандидат обіцяє забезпечити безкоштовним одноразовим харчуванням учнів пільгових категорій. Також в декларації – встановлення камер відеоспостереження у закладах освіти, відкриття інклюзивно-ресурсного центру №2,  виплата персональних стипендій міської ради для обдарованих дітей міста, премій міської ради кращим педагогічним працівникам закладів освіти міст. Разом з цим Симчишин обіцяє підтримувати заклади професійно-технічної освіти.

Будівництво 4 спортивних майданчиків біля шкіл у селах, що увійшли до складу Хмельницької громади, та облаштування спортивно-ігрового майданчика для занять адаптивною фізкультурою для дітей з інвалідністю різних нозологій на вул. Зарічанській, 20/2, теж входить у плани Олександра Симчишина.

Також серед обіцянок – збільшення кількості ліжко-місць до 300 в центрі по відновленню здоров`я дітей-інвалідів та інших груп населення з обмеженнями можливостями «Берег надії», завершення будівництва Палацу спорту, зведення льодового палацу та спеціалізованого залу боксу на території спорткомплексу «Поділля».

Будівництво вул. Мельникова від вул. Зарічанської до вул. Трудової – обіцянка, котрої немає у конкурентів Симчишина. А плани з оновлення рухомого складу комунального транспорту, у тому числі, придбання тролейбусів з автономним ходом, не будуть для діючого мера надскладними.

Продовження робіт з розчистки русла Південного Бугу, водовідних каналів та капітального ремонту гідроспоруд на них – загальнопартійна теза «Команди Симчишина», що її не міг оминути мер, агітуючи хмельничан. Тим більше, враховуючи, що для обласного центру вона таки є однією з найболючіших.

Також Симчшин обіцяє сприяти реконструкції та рекультивації полігону твердих побутових відходів, зведенню комплексу з переробки ТПВ та будівництву каналізаційних мереж у мікрорайоні Озерна.

Інна Ящук («Слуга народу»): «Особисте збагачення мене не цікавить. Я ні від кого не залежу… Я готова бути кращим мером!»

Звичайно, Інну Ящук як педагога, насамперед, непокоїть ситуація в освітній галузі. Крім підвищення зарплат освітянам, вона також обіцяє виборцям продовження будівництва дитсадків у найбільш густонаселених районах Хмельницького та збільшення інвестицій в освітню інфраструктуру.

Поетапне збільшення оплати праці кандидатка також обіцяє медичним працівникам. Крім того, у її планах – збільшення фінансування екстреної медичної допомоги, оновлення парку автомобілів «швидкої» та забезпечення контролю над цінами на ліки.

Не залишаться поза увагою Ящук, згідно передвиборної програми, й транспортні проблеми міста: вона обіцяє збільшувати кількість громадського транспорту, що курсує у віддалені мікрорайони та прилеглі села, встановлення додаткового освітлення пішохідних переходів із фіксуванням  руху, обладнання додатковим енергозберігаючим освітленням вулиць та дворів. Також у програмі – збільшення кількості паркувальних майданчиків.

Просування громади у міжнародних медіа та на інвестиційних майданчиках, створення умов для залучення зовнішніх та внутрішніх інвесторів – саме це кандидатка обіцяє робити для підтримки бізнесу.

Крім того, Інну Ящук також турбує проблема твердих побутових відходів. Її вирішення вона бачить у стимулюванні популяризації сортування сміття шляхом матеріального заохочення мешканців Хмельницького та збільшенні інвестицій в інфраструктуру послуг з прибирання, вивозу та утилізації сміття.

Також кандидатка обіцяє посилити боротьбу з алкоголізмом та наркоманією, проте не конкретизує, як саме планує це робити. Не забула Інна Ящук й про братів наших менших, для яких обіцяє збудувати притулок.

Богдан Лукашук («Батьківщина»): «Маю намір покращити життя хмельничан і мешканців сіл, що входять в громаду»

В обіцянках молодшого Лукашука, зокрема, є цікава, амбітна й дорога обіцянка, що її не має жоден з конкурентів на посаду мера – кандидат планує відновлення роботи комунального підприємства «Хмельницькбудзамовник».

Як відомо, це КП мало відповідальну функцію єдиного замовника, що контролювало й фінансувало будівництво всіх об’єктів житлового і соціально-культурного призначення у Хмельницькому.

Виняткова цінність «Хмельницьбудзамовника» нині – земельні ділянки, що після процедури припинення роботи лишилися на його балансі. До речі, крім тих ділянок, що можуть бути відведені під будівництво житлового фонду, КП розпоряджалося й землею для учасників війни на Донбасі. Що казати – ласий шмат. Гіпотетичному Лукашуку-меру в разі такого ж представництва «Батьківщини» у наступному складі міськради, що й у теперішньому, таки «світить» втілити у життя плани щодо «Хмельницькобудзамовника». Враховуючи вищенаведене, неоднозначну суть має його обіцянка щодо обмеження будівництва в центральній частині міста.

До слова, кандидат також обіцяє створити комунальне підприємство, що будуватиме дороги не лише в місті, а й в області. Крім того, він декларує створення сприятливого інвестклімату для залучення коштів у економіку громади.

Ще одна цікава передвиборна декларація Лукашука – вирішення проблеми водовідведення на хмельницькому речовому ринку.

Проблему з відсутністю вільних місць для паркування Богдан Лукашук обіцяє вирішити шляхом створення відповідної інспекції з питань контролю за цим процесом. Також у планах кандидата – облаштування «перехоплюючих» парковок на під’їздах до центру, збільшення кількості місць для паркування шляхом зобов’язання забудовників забезпечити необхідну кількість паркомісць при будівництві офісних та житлових об’єктів.

Впровадження маршруту великогабаритного громадського транспорту по вул. Прибузькій – ще одна обіцянка Лукашука, що її не мають інші кандидати в мери. Крім того, він обіцяє збільшити автопарк тролейбусів та електробусів у місті.

Не лишив осторонь він і обіцянку збільшити посадові оклади медпрацівників за роботу в особливих обставинах та за високі досягнення в професійній діяльності. Також кандидат має намір сприяти наданню бюджетної допомоги хворим на проведення дороговартісних операцій та покращувати автопарк «швидкої допомоги».

Щодо освіти, то тут у Лукашука все шаблонно: запровадження міських програм доплати педагогам, будівництво шкіл і дитсадків, максимальне забезпечення закладів середньої, спеціальної та вищої освіти сучасними ґаджетами, новітніми інформаційними технологіями.

Розв’язувати проблеми у сфері поводження з побутовими відходами кандидат має намір шляхом впровадження системи сортування побутових відходів та покращення послуг з їх вивезення.

Розважати ж виборців Богдан Лукашук збирається музичними фестивалями, марафонами та велогонками, всіляко підтримуючи організаторів.

Анатолій Собко, («За конкретні справи»): «Я обіцяю жителям Хмельницької територіальної громади бути чесним мером»

Передвиборні обіцянки Анатолія Собка досить змістовні, що відповідає його підприємницькому статусу та назві партії, від якої балотується.

Зокрема, він обіцяє реалізувати в Хмельницькому програму «Реконструкція старого житлового фонду», в рамках якої буде запроваджено план поступового відселення мешканців аварійних будинків.

Частину коштів місцевого бюджету кандидат обіцяє спрямувати на реконструкцію системи зливних каналізацій, а також щорічно створювати нові «зелені зони» відпочинку в Хмельницькому.

Також Анатолію Собку болить за хмельницьку молодь, підтримувати розвиток якої він обіцяє шляхом ініціювання інвестиційних проектів.

Крім того, кандидат має намір запровадити підготовку педагогів-фахівців за кордоном для забезпечення європейського рівня інклюзивного навчання в обласному центрі.

Іван Гончар («Сила і честь»): «Мене цікавить лише результат, а це можна зробити лише за умови роботи в сильній команді професіоналів»

Іван Гончар, котрий у передвиборних обіцянках був найлаконічнішим серед кандидатів, цим і підтвердив, що на посаді мера його цікавитиме лише результат.

Відтак, висуванець від «Сили і честі», насамперед, обіцяє прозорість бюджету.

Також у його передвиборній програмі є акцент на ефективному та прозорому розподіленні ресурсів.

А для якісного керування містом Іван Гончар обіцяє залучати до роботи професіоналів, незалежно від партійного квитка.

Резюмуючи написане, майбутньому міському голові Хмельницького хочеться побажати взаєморозуміння з новим складом міськради, бо, зважаючи на рейтинги, вона може бути аж надто багатофракційною. А без підтримки більшості в раді меру міста складно буде втілювати обіцяне. На боці діючого голови міста будуть лише виборці та однопартійці, а от проти нього якраз можуть зіграти невиконані передвиборні обіцянки…

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter