Новини
Бізнес

Податківці Хмельниччини запропонували співпрацю арбітражним керуючим

На спільній зустрічі податківці та арбітражні керуючі обговорили питання ліквідації підприємств-банкрутів ВАТ «Сільгосптехніка» (Деражня) та ВАТ «Полонський фарфоровий завод».

Питання активізації участі арбітражних керуючих у забезпеченні додаткових надходжень до бюджетів усіх рівнів від підприємств банкрутів обговорили під час робочої зустрічі заступника начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерія Коновальчука та заступника начальника управління по роботі з податковим боргом Василя Шкарпети з представниками даної категорії суб‘єктів господарювання.

На сьогодні в області нараховується близько 80 підприємств-банкрутів, які заборгували до бюджету майже 150 мільйонів гривень, що становить 25 відсотків від загальної суми боргу до зведеного бюджету.

Саме тому податківці сподіваються, що арбітражні керуючі стануть їхніми помічниками у скороченні боргу таких підприємств. Адже вони відповідальні за фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, за ліквідацію або відновлення його платоспроможності, забезпечення вимог кредиторів, серед яких  – і органи податкової служби.

Зважаючи на участь у зустрічі арбітражного керуючого Валентина Іващука, обговорено питання реалізації заставного майна та процедуру ліквідації по таких «хронічних» боржниках, як Деражнянське ВАТ «Сільгосптехніка» та ВАТ «Полонський фарфоровий завод» на чітких законодавчих нормах, продиктованих Кодексом України з процедури банкрутства.

Загалом учасники актуального діалогу відзначили важливу роль Кодексу з процедури банкрутства у залученні інвесторів в економіку регіону та країни в цілому. Зважаючи на результативну апробацію протягом року цього Кодексу, і податківці, і арбітражні керуючі повинні докладати максимум зусиль та професіоналізму з одного боку для  збереження діяльності підприємства, яке в подальшому наповнюватиме державну скарбницю, а з іншого – на ліквідацію суб’єкта підприємництва, що дозволить зменшити загальну суму податкового боргу.

«Викликає занепокоєння, коли в окремих випадках має місце неналежне виконання обов’язків арбітражними керуючими з погашення вимог кредиторів за наявності необхідної ліквідаційної маси банкрута, що фактично призводить до затягування процедур банкрутства, збільшення витрат на проведення ліквідаційної процедури та, як правило, до зменшення розміру погашення кредиторських вимог. Лише спільними зусиллями податкових органів і арбітражних керуючих, завдяки їхній компетентності, досвіду, знанням та сумлінню можливо забезпечити додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів від підприємств-банкрутів», – резюмував результати зустрічі Валерій Коновальчук.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter