Новини
Суспільство

Чи правильний пральний порошок ви використовуєте?

А ви замислювалися колись про те, як саме обрали пральний засіб, яким користуєтеся вже не перший рік? Цікаво, та більшість не зможе впевнено дати відповідь на це запитання. Чимало споживачів довіряють рекламі, обираючи саме той засіб, який подано в медіа найбільш вдало. Але ж талановито знятий рекламний ролик не може бути головним аргументом у виборі прального засобу. Пропонуємо розібратися, на які параметри варто звертати увагу, купуючи порошок для прання. 

Щоб забезпечити собі запас якісного засобу (універсального чи спеціального призначення), можна зробити замовлення на сайті мережі «АШАН» — auchan.ua/stiral-nye-poroshki/. Тут легко замовити побутову хімію з доставкою у відділення «Нової пошти» або ж забрати замовлення у найближчому гіпермаркеті мережі.

Склад має значення

Гарний пральний порошок має поєднувати в собі дві головні якості. Перше – він має бути ефективним, без цього прання втрачає будь-яке значення. Друге – це безпека і для родини, і для довкілля. Хотілося б також, щоб засіб водночас коштував недорого.

Ефективність та безпечність порошків залежить від складу і, частково, від форми випуску засобу для прання. Вони виробляються у великому асортименті, тож можна підібрати необхідний засіб залежно від умов прання, типу білизни і плям. Розглянемо стандартний склад прального засобу та зробимо висновки:

  • Аніонні поверхнево-активні речовини — основний компонент. Вони утворюють піну, вступають в хімічну реакцію з плямами й усувають ці недоліки. Такі компоненти складно виполіскуються, а також можуть негативно впливати на шкіру. Частка їх змісту має бути 15 %і менше. 
  • Неіоногенні поверхнево-активні речовини: нетоксичні, чудово справляються навіть із складними забрудненнями і легко виполіскуються водою. Працюють навіть за низьких температур під час прання. Але вони утворюють малу кількість піни і використовуються разом із аніонними речовинами. 
  • Катіонні поверхнево-активні речовини: мають слабкі мийні властивості. Використовуються для нейтралізації аніонних ПАР. 
  • Відбілювачі: дезінфікують, надають білий відтінок. 
  • Фосфати: пом’якшують воду, підсилюють дію активних речовин. Але вони досить шкідливі, часто замінюються цеолітами. 
  • Ензими: руйнують плями органічного походження. Працюють тільки за температури не вище 40° С. В одному порошку можуть бути різні типи ензимів — для кожного виду плям. 
  • Ароматизатори: надають білизні приємний аромат. 

Отже, якісний порошок повинен містити низький відсоток аніонних ПАР, ензими, цеоліти і, бажано, не мати в складі фосфатів. Пральні засоби виробляють не лише у вигляді порошку. Зручно користуватися пральними рідинами, капсулами, концентрованими гелями тощо. Головний принцип вибору – вивчати склад засобу та його призначення.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter