Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому водії витісняють пішоходів з тротуарів (ВІДЕО)

Автомобілі, припарковані у два ряди на одному з тротуарів міста, залишили перехожим вільною лише його частину, що викликає обурення та нарікання у хмельничан. Надлишок автомобілів на дорогах Хмельницького та дефіцит паркувальних місць вже не вперше створюють незручності як автовласникам, так і пішоходам.

Відсутність місць для паркування у різних мікрорайонах Хмельницького – проблема не нова. Вирішують її автовласники різними методами з перемінним успіхом: паркуються на майдані Незалежності, захоплюють частину дороги, використовують в якості парковок двори багатоповерхівок. У владі теж переймаються долею автовласників – давно і наполегливо думають, де у місті можна влаштувати паркінг, який би бодай трохи розвантажив хоча б центр міста.

Тим часом хмельничани, які через карантинні обмеження в сфері перевезень громадським транспортом змушені були масово пересісти на власний автотранспорт, змушені знову шукати місця, де можна було би припаркувати своє авто. Такі місця, зокрема, власники автівок, знайшли на вулиці Шевченка, неподалік Національної академії прикордонних військ. Причому знайшли вони ці місця на тротуарі, який призначений для пішоходів, а аж ніяк не для пересування та паркування там автомобілів.

Відео парковки в два ряди на тротуарі оприлюднили в соцмережах у надії хоч якось повпливати на ситуацію.

У відео хмельничанин обурюється: там, де “поклали камінці”, машини не їздять, і пішоходи можуть вільно користуватися тротуаром. Там, де обмежувачів немає, доводиться маневрувати між автівками, стежачи при цьому, аби не потрапити під колеса автомобіля, який заїздить на тротуар, аби припаркуватися.

Можна припустити, що автівки, припарковані неподалік військового вишу, належать працівникам закладу, які змушені використовувати власний автотранспорт, аби дістатися на роботу.

Зважаючи, що громадський транспорт в умовах карантину перевозить обмежну кількість пасажирів, а на роботу доїхати потрібно, власників автомобілів, які змушені добиратися у центр міста з різних мікрорайонів на своїх автівках, можна зрозуміти. Але й пішоходи мають право вільно ходити тротуарами.

Варто зазначити, що подекуди у місті тротуари таки почали “захищати” від автовласників, аби ті не перетворювали їх на стихійні парковки. Так, зокрема, за кошти Бюджету участі в обласному центрі почали реалізовувати проєкт «Пішохідна зона – не паркувальний майданчик і не проїжджа частина», в рамках якого на 5 вулицях у центрі міста мають встановити 113 обмежувальних конструкцій. Проте, зважаючи на ситуацію, це – крапля в морі. І тротуарів, які потребують захисту від автомобілів, в місті ще сила-силенна. І водіїв, які потребують нормальних парковок у Хмельницькому – чимало.

Тим часом, замість паркінгів, у місті продовжують зводити торгово-офісні та торгово-розважальні центри, працівники та відвідувачі яких також потребуватимуть парковок…

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter