Новини
Суспільство

На Хмельницькій АЕС працюють над вдосконаленням системи керування аварійними режимами

На Хмельницькій АЕС триває робота із впровадження системи управління аварією,  пов’язаною із течею теплоносія з першого контуру у другий.

На першому енергоблоці планується реалізація автоматизованого алгоритму керування аварійними режимами, який допоможе зменшити до прийнятного рівня кількість ручних операцій, які здійснює оперативний персонал, а також запобігти спрацюванню пароскидних пристроїв аварійного парогенератора.

«Раніше за результатами дій оперативного персоналу під час позаштатних ситуацій, протиаварійних тренувань та за допомогою оцінок імовірнісними методами з використанням розрахункових кодів, були виявлені дефіцити безпеки, пов’язані з режимом витоку теплоносія з першого контуру в другий, – розповідає заступник начальника реакторного цеху Хмельницької АЕС Олег Несміянов. – Це спонукало до впровадження заходу «Розробка та реалізація організаційно-технічних заходів з управління аварією: теча теплоносія з 1-го контуру в 2-й еквівалентним перетином Ду100» Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ) енергоблоків атомних станцій. Специфікою управління аварією з течією теплоносія з першого контуру в другий є необхідність виконання комплексних взаємопов’язаних між собою дій в умовах обмеженого часу до спрацювання пароскидних пристроїв аварійного парогенератора та викиду в атмосферу».

Згідно з існуючою експлуатаційною документацією, що визначає протиаварійний порядок дій персоналу для енергоблоків ВВЕР-1000, ці дії мають бути виконані оперативним персоналом, проте, враховуючи стрімкість розвитку аварійного процесу і малий резерв часу, надійність успішного виконання таких дій є низькою. Мета цього заходу КзПБ максимально автоматизувати процес подолання аварії на її перших хвилинах протікання для забезпечення надійності виконання протиаварійних дій та для розвантаження оперативного персоналу і зведення до мінімуму його помилкових дій.

Наразі, виконано розрахунково-аналітичне обґрунтування можливості впровадження цього алгоритму, яке пройшло відповідну державну експертизу та погоджено з Держатомрегулювання. Сформовано попередній звіт з аналізу безпеки, який знаходиться на етапі погодження із відповідними державними органами з ядерної та радіаційної безпеки.

Аналітичним супроводженням впровадження на Хмельницькій АЕС системи управління аварійними режимами займається вітчизняна компанія «ТОВ «Бюро аналітичних досліджень безпеки АЕС», яка перемогла у відповідному тендері.

Фахівці товариства беруть також участь у адаптації для енергоблока № 3 ВП РАЕС алгоритму системи управління аварією із течею теплоносія з першого контуру в другий контур, який вже введений в експлуатацію на четвертому енергоблоці станції.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter