Новини
Суспільство

Три дитячі санаторії вкотре планують ліквідувати на Хмельниччині

На сесії Хмельницької обласної ради, яка запланована на 8 квітня, депутати розглянуть питання щодо ліквідації п’яти комунальних закладів, з яких три – це спеціалізовані установи санаторного типу. Також планують ліквідувати Хмельницьку обласну фірму «Фармація» в зв’язку з тим, що вона фактично припинила свою господарську діяльність. Діяльність ще одного комунального закладу – протитуберкульозної лікарні на Кам’янеччині – мають намір припинити шляхом приєднання її до обласного протитуберкульозного диспансеру.

Вже не вперше на розгляд депутатів виноситься питання про ліквідацію фтизіатричних дитячих закладів у Кам’янець-Подільському районі. Так, вирішувати долю санаторіїв мали намір ще в середині минулого року, також на сесії обласної ради. Причина – вони не увійшли в перелік тих, які на підставі медичної реформи мали би фінансуватися Національною службою здоров’я України. Проте, з порядку денного це питання тоді зняли, віднайшовши кошти у бюджеті на утримання санаторіїв, які згодом перевели з цілорічного на сезонний режим роботи.

Проте, схоже, потреба у ліквідації закладів, знову назріла. Тож під загрозою закриття опинилися:

  • обласний дитячій спеціалізований санаторій «Світанок» (село Маліївці);
  • Кам’янець-Подільський обласний дитячий спеціалізований санаторій;
  • Великожванчицький обласний дитячий пульмонологічний санаторій .

Якщо цього разу депутати підтримають рішення про ліквідацію фтизіатричних закладів, приміщення, в яких вони розташовані (а це історичні будівлі), перейдуть на баланс громад, а персонал буде звільнено. Батькам дітей запропонують на вибір або лікуватися амбулаторно, або в дитячому санаторії «Дністер», що у селищі Стара Ушиця.

Що до Хмельницької обласної фірми “Фармація”, то її, за словами першого заступника голови обласної ради Володимира Гончарука, протягом багатьох років доводили до банкрутства, в результаті чого підприємство фактично припинило свою господарську діяльність.

Збитки фірми перед постачальниками та бюджетом наразі становлять близько 3 мільйонів гривень, а заборгованість по зарплаті – понад 1,3 мільйона. Тож діяльність і цього комунального підприємства на сесії планують припинити шляхом ліквідації.

Діяльність КНП «Голозубинецька обласна протитуберкульозна лікарня», як окремої юридичної особи, мають намір за згодою депутатів припинити, приєднавши до комунального неприбуткового підприємства «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер», розташований у селі Ружичанка Хмельницького району.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter