Новини
Суспільство

У хмельницькому звіринці дорослі ведмеді конфліктують через ведмежат (ВІДЕО)

Зоозахисники б’ють на сполох – кажуть, ситуація може закінчитися трагічно, адже умови, в яких утримують тварин у звіринці в обласному центрі, не відповідають тим, які мають бути в дикій природі. Користувачі соцмереж також звертають увагу на те, що у спеку вольєр, в якому живуть ведмеді та їхнє потомство, не має накриття. Також акцентують на тому, що власник, утримуючи тварин, займається їх розведенням, але куди потім зникають, зокрема, ведмежата та левенята, невідомо.

Приводом для допису у соцмережах стало відео з хмельницького звіринця, яке потрапило у руки зоозахисникам зі спільноти UAnimals. На відео видно, як дорослі ведмеді починають битися, а позаду них у вольєрі бігають малі ведмежата. Агресивну поведінку тварин зоозахисники пояснюють так:

У приватному звіринці в Хмельницькому ставлять під загрозу життя ведмежат. У дикій природі мама-ведмедиця завжди живе окремо з ведмежатами, але тут власник вирішив оселити тварин в одному вольєрі, де ведмідь може просто вбити малюків. Мама-ведмедиця намагається захистити дітей, тому тварини постійно конфліктують і нападають одне на одного.

Додали також, що ситуація у звіринці, на їхню думку, є критичною та закликали “власників негайно зупинити знущання, а Державну екологічну інспекцію України та Національну поліцію України відреагувати, доки не стало пізно”.

Коментуючи допис, користувачі соцмереж (ймовірно, серед них є й хмельничани) пишуть таке:

Цю катівню давно пора закрити, а причетних під суд. Я не неодноразово писала, вони ще себе “реабілітаційним центром” називають. Левів спарюють щороку, ведмежата кожного року є і куди ці дітки попадають ніхто не знає, напевно в таких же контактних звіринцях мучаться. Хмельничани бігають і носять варення і яблука з хлібом, а за таку їжу-отруту їхні діти мучать всіх цих тваринок.Утримувач кожного разу клянчить гроші на утримання цього “концтабору” 

Фахівці повинні сказати своє слово. Гаряча лінія, повинна стати реально гарячою. Дзвонити меру, в поліцію, на телебачення, щоб якомога більший був резонанс. Кинути це фото по своїх групах, зробити його відомим, щоб швидше врятувати ведмедів.

Уявляю, який стрес кожну хвилину переживає нещасна ведмедиця.

А металева клітка без жодного затінку в таку спеку – хіба не жорстокість?

Нагадаємо, на початку травня власник звіринця, Сергій Пальохін, влаштував акцію протесту, привівши до приміщення Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області декількох своїх підопічних. На такий вчинок, за словами хмельничанина, його спровокували звинувачення, які надходять на його адресу та стосуються нібито неналежних умов проживання ведмедів та їх незаконного розведення”. Крім того, на власника закладу наклали чималий штраф.

Як пояснив тоді Сергій Пальохін, він неодноразово звертався до керівництва національних парків та заповідників у Карпатах, аби у нього забрали ведмедів, але скрізь отримав відмову. Тож тепер, за словами хмельничанина, він чекає судового рішення, яке “дозволить йому на законних підставах передати ведмедів туди, де їм створять належні умови утримання”.

До слова, на території Хмельниччини також є реабілітаційний центр для тварин, облаштований в природніх умовах на понад 32 гектарах землі на території Національного парку «Подільські Товтри». Можливо, тварин могли би забрати туди, проте про можливість передачі ведмежої сім’ї туди Сергій Пальохін чомусь не згадує.

Тож залишається чекати реакції екологів та правоохоронців, які можуть активніше втрутитися у ситуацію і, можливо, нарешті вирішити її. Та сподіватися, що, як пишуть у соцмережах, “це втручання не станеться надто пізно”.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook