Новини
Хмельниччина туристична

На Хмельниччині презентували новий туристичний маршрут

Хмельницькі та вінницькі активісти за моделлю відомого у світі шляху святого Якова створили аналогічний маршрут на Поділлі. Починається він у Вінниці, фінальна локація розташована у Кам’янці-Подільському. Загалом дорога для туристів простягається на 250 кілометрів. Вигідний новий маршрут не лише з культурної, а й з економічної точки зору, оскільки допомагає розвивати туризм на місцях.

Перші підсумки проєкту «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова», який  реалізує Барська міська рада у партнерстві з Вінницькою міською радою, а також територіальними громадами Вінницької та Хмельницької областей, підбили 26 жовтня у Кам’янці-Подільському.

Пішохідний культурний маршрут за моделлю відомого у всьому світі Шляху святого Якова — Camino Podolico в Україні з’явився  влітку 2021 року.  Готували його до подальшого самостійного розвитку протягом п’яти місяців.

Подільський шлях святого Якова є частиною ідеї «шляхи святого Якова», який існує від середньовічних часів у всій Європі. Ми придумали ідею – включити Поділля в шлях святого Якова, розробили піший маршрут, який пролягає дуже цікавими туристичними локаціями, храмами, стародавніми замками, – розповідає експерт з розвитку туризму Сергій Толстіхін.

Подільський шлях святого Якова поєднує 13 локацій Хмельницької та Вінницької областей: Вінниця, Гнівань, Браїлів, Жмеринка, Северинівка, Бар, Ялтушків, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці, Маків, Кам’янець-Подільський. Розпочинається маршрут у Вінниці з Костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської, де мандрівники отримують паспорт пілігрима, друковану мапу та першу печатку та дату у паспорт. Фінішна точка Подільського шляху святого Якова – Кам’янець-Подільський. З Бару до нього близько 150 км. Тут туристи отримують сертифікат про завершення мандрівки Camino Podolico. Також власники паспортів пілігрима мають змогу безкоштовно відвідати низку міських музеїв і виставок.

Мандрівник сам обирає, як долати шлях протяжністю 250 кілометрів: пішки чи на велосипеді. Сертифікат за проходження 100 км (від Вінниці до Бару) або 150 км (від Бару до Кам’янця-Подільського) видають лише пішим мандрівникам. Велосипедисти його можуть одержати, якщо подолають весь маршрут.  Піший маршрут розрахований на 10-14 днів. На велосипеді його можна подолати за 5-7 днів, – повідомляють організатори проєкту.   

Ще одне правило для отримання сертифіката про проходження Camino Podolico – між датами проставлення печаток у паспорті інтервал не має бути більше 3 днів.

За 5 місяців існування маршруту у тестовому режимі його подолали повністю чи частково понад 150 людей різної статі та віку. Більшість з них пройшли та проїхали Шлях ще до появи на маршруті паспортів, розмітки та інших атрибутів. 37 пілігримів отримали сертифікати.

За словами Сергія Толстіхіна, новий туристичний маршрут потрібен тим, кому цікаво відкрити для себе Поділля, побачити тут класні туристичні місця. А ще він вигідний не лише з культурної, а й з економічної точки зору, адже слугує розвитку місцевого туризму.

Підготовлено за матеріалами МТРК Місто та пресслужби проєкту Camino Podolico

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook