Новини
Суспільство

На АЗС Хмельниччини перевіряють ціноутворення та декларування пального

У 40 відсотках випадків позапланові перевірки АЗС на Хмельниччині починаються з того, що посадовців до перевірки не допускають, а заправку просту закривають. Хоча суть самої перевірки – банальна. Перевіряють всього кілька речей: формування, встановлення і застосування ціни.

Тобто, за скільки вони купили і за скільки вони продали, яку ціну вони застосували. І чи вони декларують ціни, – пояснює головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігор Михальчук.

Щоб виконати свої обов’язки, доводиться викликати поліцію, яка досить швидко реагує на ситуацію. Але й правоохоронців на заправках сприймають не надто люб’язно. Іноді на АЗС перевіряючих відправляють до керівників, але за юридичною адресою досить часто знайти нікого не вдається.

В таких випадках далі мають розбиратися з ситуацією правоохоронні органи та суди, до яких звертатимуться працівники Держпродспоживслужби.

Що ж до перевірок загалом, там, де вдається їх провести, найтиповішим порушенням є відсутність декларування вартості пального. Попри те, що ціни на пальне відпустили, підприємства мають спочатку зафіксувати нову ціну в Держпродспоживслужбі, а застосовувати її – не раніше, як на 4 день. Якщо ж підприємці не допускають перевіряючих, то отримають і судовий припис зі штрафними санкціями – сплату 34 тисяч гривень штрафу.  

Санкції до порушників застосовують впродовж року, що минув, на день перевірки. Тож судові позови, обіцяють, знайдуть кожного. Що ж до виявлених порушень реалізаторів у період воєнного часу, то часто тут до підприємців ставляться з розумінням.

На заправках Хмельницького пальне знайти можна. Але його вартість суттєво коливається. Та й відпускають пальне все ще в обмеженій кількості.

Є ліміти на одну машину – 20 літрів бензину, 50 літрів – дизель, газ – 30 літрів. Поставки у нас, як і в усіх мережах, відбуваються періодично, тобто є проблема з поставками пального, – каже власник однієї з перевірених заправок.

Водії ж не сприймають ситуацію катастрофічно. Стараються виходити з ситуації, в кого як виходить. А час, проведений в чергах намагаються використати по-різному. Навіть влаштовують імпровізовані концерти.

Натомість катастрофічною наразі є ситуація для водіїв-волонтерів, які доставляють гуманітарну допомогу. Через брак пального вантажі з-за кордону не вдається доставити, а по Україні їх розвозять тепер втричі рідше.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook