Новини
Хмельниччина туристична

Старовинну графську печатку Орловських повернули в маєток у Маліївцях (ВІДЕО)

Справжній музейний експонат з історією передав Малієвецькому обласному історико-краєзнавчому музею директор ДІКЗ “Межибіж” Олег Погорілець. Вік графської печатки, що належала канцелярії графів Орловських, налічує кілька сотень років.

Графська печатка, виготовлена близько 200 років тому, працює за принципом сучасного механічного штемпеля TRODAT.

Понад 100 років тому, з початком більшовицького перевороту, родина графа Ксаверія Орловського назавжди залишила Маліївці і вивезла за кордон найцінніше палацове начиння, частину архіву та мистецьких колекцій. Палац було націоналізовано радянською владою.

Артефактові найкраще бути там, де він був частиною життя, – з такими словами директор Меджибізького музею передав унікальний експонат директорці обласного історико-краєзнавчого музею у Маліївцях Анастасії Донець.

Таким чином, зробивши коло, печатка канцелярії графів Орловських, власників маєтку, повернулася у рідні стіни. І вона досі працює, в чому могли пересвідчитися гості маєтку, які спостерігали за тим, як на сучасному папері через роки з’явився старовинний відбиток.

Історико-краєзнавчий музей на базі палацо-паркового комплексу Хмельницька обласна рада створила у 2021 році. В найближчому майбутньому новий музей має усі шанси трансформуватися в історико-культурний заповідник,нагадують у ДІКЗ “Межибіж”.

Ініціаторкою створення музею є Анастасія Донець, яку нещодавно офіційно призначено його директоркою. Метою очільниці культурного закладу є не тільки збереження вцілілого палацово-паркового спадку, а й його реставрація, яка покаже вигляд цього рукотворного “родинного раю” в автентичному стані.

Нагадаємо, вчора у стінах музею відкрилася перша виставка, присвячена архітектурній спадщині України у творчості Наполеона Орди.

Мушу бути справедливою – виставка як захід, дещо зазнала утиску від теми відкриття музею. Можна сказати інакше – виставка стала одночасно і святом прийому вітань з нагоди відкриття музею. Музей офіційно почав роботу 1 січня 2022 року і… не було нагоди і можливості зібрати друзів в одному колі, – поділилася Анастасія Донець.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook