Новини
Хмельниччина туристична

Городок – місто з “родзинками” на Хмельниччині

Місто Городок розташоване в долині річки Смотрич на Хмельниччині. У XV столітті в актах місто згадується із назвами Городок, Грудек, Грудок і Новодвор. Це одне з найстародавніших містечок на території сучасної України.

Перша згадка про населений пункт датована другою половиною XIV століття та пов’язана з відомим воїном Бедрихом. Як свідчать археологічні дослідження, люди обжили цю місцевість ще за часів мідно-кам’яної доби. На території міста було принаймні шість трипільських поселень, два поселення часів черняхівської культури та два – ранньослов’янської.

Близько 50% мешканців Городка – етнічні поляки, які в різні часи заселили цю територію. Відтак Городок називають “маленькою Варшавою”. Тут є Інститут Богословських Наук Непорочної Діви Марії, духовна семінарія, де можна здобути освіту журналіста, психолога, педагога. Деякі викладачі приїздять сюди з Польщі, Прибалтики, Ватикану. На території Городоцького краю також є 21 костел і школа з поглибленим вивченням польської мови.

Городоччина відома й завдяки видатним людям. На початку XX століття тут жив всесвітньо відомий мікробіолог Сергій Виноградський, який походить з роду Скоропадських. Тутешній краєзнавчий музей має єдину у світі воскову фігуру вченого. Ще Городоччину пов’язують із містиком, засновником українського масонства графом Тадеєм Грабянкою. 

В першій половині XIX століття в Городку започаткували цукроваріння. У 1952 році на базі старого місцевого цукрового заводу збудували нове підприємство. За 5 років тут з’явився і молочноконсервний комбінат. Продукцію цих заводів продавали у 18 країн світу. Загалом за радянських часів у містечку працювало близько 10 потужних заводів.

Ще одна “родзинка” Городка – краєзнавчий музей G-Museum, який після реконструкції, здійсненої за гроші мецената – доктора медицини та бізнесмена Миколу Гуменюка, вважається одним з найкращих в Україні. Оновлене приміщення музею має площу 1300 квадратних метрів та кілька тисяч експонатів, частина яких (близько тисячі) представлена у виставкових залах.

Всередині музей обладнаний найновішою технікою: інтерактивними екранами, моніторами, аудіо та відеосистемами тощо. Також минулого року G-Museum потрапив до рейтингу 12 кращих мистецьких закладів України, в які можна сміливо вирушати в інклюзивний тур.

Детальніше – на сайті Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook