Новини
Хмельниччина туристична

У маєтку на Хмельниччині запустили проєкт онлайн-екскурсій

Державний історико-культурний заповідник “Самчики” на Старокостянтинівщині відзначатиме свій день народження 5 серпня. З нагоди свята в маєтку ініціювали п’ятитижневий проєкт, який під час онлайн-екскурсій знайомитиме з історією палацу у Самчиках.

Маєток у Самчиках – унікальна перлина Подільського краю, характерна архітектурним багатством і витвором людських рук. Забудова тут збереглася такою, якою вона була в кінці ХVІІІ – на початку ХІХ століть.

У маєтку привертають увагу туристів ліпні декори інтер’єрів у кімнатах, скульптури левів, висічені з монолітного пісковика; горорізьба фронтону парадного порталу із зображенням міфологічних богинь – Афродіти та Деметри. В багатому скульптурному вбранні інтер’єрів палацу чільне місце посідає “Японський кабінет”, монументальний фресковий живопис якого віддзеркалює орієнталістичну течію в мистецтві Європи того часу. Це єдиний, що повністю зберігся, інтер’єр такого роду в архітектурній спадщині України.

Орієнталістична течія в архітектурі маєтку знайшла своє відображення і в парковому “Китайському будинку”. Будівля цікава і з технічного погляду, як приклад влаштування у давнину холодильників. Зали палацу, з ліпними декорами, дають підставу фахівцям віднести самчиківські інтер’єри до одних з найкращих, художньо виразних в мистецтві палаців України XVIII – ХІХ ст.

П’ятитижневий проєкт “Сторінками історії маєтку “Самчики”, ініційований з нагоди дня створення заповідника, містить щоденну історичну довідку, пов’язану з маєтком, та щотижневу онлайн-екскурсію “Подорож маєтковими стежками”. Колектив заповідника запрошує долучитись до проєкту усіх охочих. Цікаву інформацію можна прочитати на офіційних сторінках у Facebook та Instagram, а онлайн-екскурсії – відвідати на платформі Meet щочетверга о 12 год або переглянути на каналі у YouTube. Тож якщо у вас немає можливості на власні очі побачити красоти Самчиківського парку та прогулятися його звивистими стежками, ви можете зробити це дистанційно.

Триватиме проєкт до 5 серпня.

Детальніше читайте на сайті Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook