Новини
Інтерв'ю

Керівник поліцейського оркестру Хмельниччини захищає Україну разом з синами

Керівник та соліст оркестру ГУНП в Хмельницькій області Віктор Шайда, який до 24 лютого цього року жодного разу не тримав зброї у руках, а перемоги отримував зазвичай у творчих поєдинках на сценах відомих пісенних фестивалів, з початком війни в Україні різко змінив амплуа.

Разом із двома синами-студентами уже 26 лютого він вступив до лав місцевої тероборони, а згодом усі троє, пройшовши пришвидшену підготовку, стали військовослужбовцями 19-го окремого стрілецького батальйону ЗСУ.

В цьому випадку не сини пішли за мною, а я пішов за синами, — говорить Віктор. — Мої діти заявили свою чітку громадянську позицію і в мене не було іншого способу їх підтримати, як піти з ними. Я пишаюся таким вибором своїх хлопців і радий, що ми разом з дружиною виховали справжніх дієвих патріотів.

Віктор Шайда працює в оркестрі Головного управління Національної поліції Хмельницької області уже понад 20 років. Спочатку був солістом, а згодом очолив музичний колектив у погонах.

Змінити мікрофон на автомат було нелегко, але людина до всього звикає, — говорить Віктор, — особливо, коли мова йде про безпеку твоєї країни і твоєї родини.

Музикант завжди був патріотом своєї Батьківщини до глибини душі, тому і очолюваний ним оркестр має у репертуарі, окрім сучасної музики, десятки патріотичних пісень. До слова сказати, і оркестр ГУНП, і його керівник добре відомі далеко за межами України. У мирний час їх постійно запрошували представляти не лише українську поліцію, а й Україну в цілому на численних міжнародних фестивалях військової музики.

Віктор щиро вірить, що перемога уже близько і незабаром поліцейський музичний колектив зможе проїхатися концертним туром з переможними піснями по усіх звільнених містах України.
Жодних сумнівів щодо того, брати чи не брати зброю до рук, у музиканта не було. Сини завжди ним пишалися, тож він був зобов’язаний підтримати рішення дітей власним прикладом.

До речі, старшому із дітей довелося захищати диплом бакалавра онлайн прямо під обстрілом. Хлопець успішно впорався із цією задачею.

Музичний талант допомагає Віктору і на передовій: під час чергувань він вправно ще здалека по звуку розрізняє, що «летить» на позиції: чи то касетні «Гради», чи артилерійські снаряди. Ну а у короткі хвилини перепочинку він підтримує бойовий дух побратимів патріотичними піснями.

На жаль, зброя агресора не оминула і співака — під час одного з ракетних обстрілів його було поранено.

На запитання про те, що з побаченого на війні найбільше його вразило, Віктор Шайда відповів:

Найбільше мене вразили звичайні цивільні люди. Попри те, що місто, яке ми обороняємо, на третину зруйноване, немає їжі, води, вони не залишають його, а вірять в українське військо, в те, що Україна відновить свої кордони. І це для нас наче промінчик сонця на руїнах, який вселяє надію, що перемога обов’язково буде за нами.

За інформацією поліції Хмельницької області

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook