Новини
Хмельниччина туристична

Самчики – райське місце на Хмельниччині на березі річки Случ

Самчики – мальовниче село на лівому березі ручки Случ у Хмельницькому районі, відоме своїм неперевершеним палацово-парковим ансамблем. Населення становить 1682 осіб. Музей-маєток розташований за 16,5 км від Старокостянтинова. Палацово-парковий ансамбль – пам’ятка української маєткової культури XVIII-XIX століть. Тутешні споруди збереглися такими ж, якими були декілька віків тому.

Основною вимогою до закладання англійських пейзажних парків була наявність трьох складових – зелених насаджень, ландшафту та водного плеса, коли палац відбивається в річці, – розповідають місцеві краєзнавці.

У різні періоди маєток мав різних власників. Заклав парк – перший з них, виходець з Мазовії Ян Хоєцький. У 1725 році – звів першу будівлю – в оборонному стилі з фундаментальними стінами та не прив’язану до жодного архітектурного напрямку. Частину приміщення розібрали після Другої світової війни. Не зберігся до наших днів і рідкісний для України каретний двір з мезоніном.

Під будівлею маєтку розташовані підземелля (сутерени). У мирний час в них мешкала та готувала їжу прислуга. У часи небезпеки підземелля слугували укриттями, в яких можна було сховатися та дати відсіч ворогам. Для цього вікна у підвалах використовували як бійниці.

У 1790 році новим власником маєтку став гайсинський староста Пьотр Чечель. Він одразу ж почав розбудовувати і прикрашати територію. Новий палац збудували у стилі зрілого класицизму з елементами ампіру. Будівля була поділена на дві частини: гостьову (південна) та житлову (північна).

Зазвичай туристам тут демонструють блакитну бальну та червону зали, спочивальню, римську кімнату та японський кабінет – єдину в Україні кімнату східного стилю з внутрішнім оздобленням.

Є на території заповідника і будинок з покрівлею у стилі китайської пагоди. Цю споруду свого часу використовували як комору та льодовню, кригу для якої видобували на річці поруч.

Біля маєтку розкинувся парк площею у майже 15 гектарів. З-поміж 200 видів дерев і кущів, особливою увагою туристів користуються липи, висаджені у формі готичної алеї. Гілки дерев переплітаються вгорі, утворюючи купол.

Як у багатьох місцях з історією, липова алея має свою легенду. Кажуть, якщо торкнутися першого дерева на алеї, пробігти нею, торкнутися останньої липи й загадати бажання, воно неодмінно здійсниться, – розповідає Хмельниччина туристична.

На початку XX століття маєток почав занепадати. Частину декору на території знищив вогонь. У різні роки в Самчиках розташовувалися дитячий табір, будинок культури, агрохімічна лабораторія. У деяких кімнатах мешкали працівники місцевого радгоспу.

Наразі маєток “Самчики” має статус державного історико-культурного заповідника. Щорічно локацію відвідують десятки тисяч туристів не лише з України, а й з Польщі Німеччини, Італії. Дехто приїздить сюди регулярно, цілими сім’ями.

В кінці парку є рекреаційна зона, де можна відпочити, розвести багаття. Туристам тут раді завжди.

Нагадаємо, нещодавно у маєтку запустили проєкт онлайн-екскурсій

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook