Новини
Хмельниччина туристична

Церкви Хмельниччини: збережені та відновлені (ВІДЕО)

Хмельниччина знана своїми православними храмами. Збудовані сотні років тому, відроджені за часів незалежної України – кожна з таких споруд має свою історію. Розкажемо деякі з них.

Православних церков на Хмельниччині – 998. Незначна частина з них – 211 (станом на 21 вересня 2022 року) перейшла до ПЦУ. Решта все ще перебуває під управлінням московського патріархату. Разом з тим, релігійні споруди залишаються спорудами, безвідносно до того, які священники правлять у них служби. І кожна з них по-своєму унікальна та особлива.

Зокрема, є на Хмельниччині церква, зведена без жодного цвяха.

Ми ж розкажемо про не менш цікаві храми, історію яких дізналися в рамках проєкту “Хмельниччина туристична”.

Свято-Покровська церква в Сутківцях

Храм має 500-річну історію. Ім’я зодчого невідоме. Дату побудови було вказано на одному із дзвонів, втраченому за радянських часів.

Досі немає єдиної думки краєзнавців, чи споруду одразу ж заснували як храм. Сама церква зведена у вигляді рівноплечого хреста. До центрального виступу прибудовані склеплені циліндричні напівкулі – апсиди. Матеріал – місцевий вапняк. Товщина стін тут сягає півтора метра.

“Тоді використовувався камінь, який витісувався. Робився розчин із вапна, туди додавали кістки мертвих тварин і яйця. Цей розчин консервували декілька років, після чого вже готовим розчином мурували церкву”, – розповідає настоятель Свято-Покровської церкви отець Володимир.

Церква Різдва Богородиці у Заставцях

Село розташоване поблизу Старої Синяви. Відділене воно від селища лише рікою Іква. Саме тут можна побачити муровану церкву Різдва Богородиці, збудовану у XIX столітті на місці дерев’яної каплички.

Нині церква – пам’ятка архітектури місцевого значення. Поруч з храмом – джерело, яке існувало тут ще до спорудження церкви. Заставецька криниця біля храму завжди славилася смачною водою.

Троїцька церква у Полонному

Перша згадка про Троїцьку церкву датована 1680 роком. Тоді вона була дерев’яною. Згодом її декілька разів переробляли. У 1937 році храм підірвали комуністи. У 2005 році полонська громада заклала перший камінь для відродження храму.

“Сьогодні церква знаходиться за 40 метрів лівіше від місця, де розташовувалася раніше, оскільки не можна було збудувати її точно на тому ж місці. Церква відновлена в стилі козацького бароко. Українська православна церква освячена митрополитом Епіфанієм у 2019 році”, – розповідає історик Анатолій Бученко.

Детальніше – у матеріалі Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook