Новини
Суспільство

Хмельничани, яким після ракетного удару вибухом вибило вікна, посварилися з патрульними (ВІДЕО)

Суть конфлікту, зафіксованого на відео, так до кінця залишилася незрозумілою. Відео поширили у соцмережах, де хмельничани змогли оцінити рівень спілкування поліцейських та доречність претензій до них знервованих людей.

Внаслідок вчорашнього влучання ракетою по Хмельницькому, як повідомляли у владі, пошкодження отримали будинки – як багатоповерхівки, так і приватні, розташовані поруч. Йдеться про десятки вибитих вікон, дверей, поруйновані дахи. Дісталося й одному навчальному закладу, де також вибуховою хвилею вирвало вікна.

Оскільки влучання в цей об’єкт у Хмельницькому – не перше, зрозуміло, що від вибухової хвилі мешканці прилеглих будинків також страждають не вперше. Після одного з останніх прильотів міський голова розповідав про хмельничанина, в будинку якого вікна вже не раз вилітали після прильотів. Чоловік поставився до цього з розумінням і самостійно ліквідовував пошкодження, проте після чергової заміни вікон власним коштом вирішив його закласти цеглою до перемоги.

Проте всі люди різні, і не у всіх вистачає терпіння щоразу спокійно ліквідовувати самотужки (або з допомогою влади) наслідки прильотів. Тому емоційний стан людей на відео, поширеному в соцмережах, можна зрозуміти.

З чого почався конфлікт між хмельничанами та патрульними – невідомо. Можна лише припустити, що люди викликали поліцейських, аби та зафіксувала збитки або ж порадили, куди звернутися, щоб отримати допомогу з ліквідацією наслідків прильоту. Правоохоронці, своєю чергою, порадили їм звертатися у поліцейський відділок на Пушкіна, 15. Проте, схоже, порадили “якось не так”. Люди обурилися тим, що їм “сказали пішки йти” або, іншими словами “добиратися своїм ходом”.

Попри те, що патрульні спілкувалися спокійно, люди реагували на їхні поради досить агресивно. Як зазначила жінка на відео, вони вже тричі самі ставили вікна після того, як їх вибивало вибуховими хвилями, і наразі хочуть отримати допомогу. Проте куди звернутися – не знають.

Відео можна переглянути за посиланням у телеграм-каналі Хмельницький LIVE.

У коментарях оцінили обидві сторони конфлікту:

А до чого тут поліція?

Не знають, до кого звернутись, певно

Ну і що дасть, що накинулись на поліцейського? Люди не можуть увійти в ситуацію місцевих органів

Таке враження, ніби цей патрульний їм вікна вибив

Мені його аж шкода стало, ніби це він винен, що вони так накинулись

Ну я розумію попросити у міськради допомоги з вікнами, коли така ситуація, але поліція тут до чого? Поліція за вибиті вибухом вікна має платити?

Не розумію позицію чоловіка “Ви сказали мені пішки йти”. Поліція в нас стала “безкоштовним таксі” бути?

Люди навіть не розуміють, що під час прильоту можуть бути зайняті всі екіпажі поліції

А потім будуть казати “на виклик невчасно приїздять, в нас погана поліція”. Ну а шо ж, тепер в нас, виявляється, поліція повинна людей розвозити, куди їм треба

Поліцейський, мабуть, мав на увазі своїми силами добиратись, а вони вже зробили зі слова трагедію.

1. Вина на русні. 2. Люди могли б бути розумнішими і не ставити щоразу дорогі вікна, а забити дсп, адже вони живуть поруч об’єкту, куди б’є русня (відповідно це проблема людей). 3. Не забувайте, що не потрібно себе вести як русня.

Держава може відшкодувати, але ну аж ніяк не патрульні поліцейські. І довозити їх писати заяву теж повинні не патрульні поліцейські

Так поліція тоже до того немає нічого що вікна повилітали. Місцева влада тим займається

Наприкінці жовтня 2022 року, після чергового прильоту по Хмельницькому, розповів про механізм фіксації збитків внаслідок влучань ворожих ракет начальник управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької міської ради Валентин Карван. Зробити це, зокрема, можна через додаток “Дія“, повідомивши таку інформацію:

  • інформація про об’єкт, який зазнав пошкоджень
  • його площа
  • місцезнаходження
  • дату та орієнтовний час настання пошкоджень
  • описати ушкодження
  • бажано додати фото- та відеофіксацію цих пошкоджень.

Якщо немає додатка “Дія”, можна зробити це через портал “Дія”, або ж скористатися послугами ЦНАПу.

Після цього органи самоврядування будуть створювати комісію для оцінки збитків. Майно буде обстежуватися, оцінюватися та складатися відповідний акт. Цей акт буде видаватися людям на руки і це буде підставою для прийняття рішення про компенсацію, – додав начальник управління.

З іншого боку, правоохоронців могли б проінструктувати, що відповідати людям, які звертаються до них по допомогу у таких надзвичайних ситуаціях.

Нагадаємо, внаслідок вчорашнього влучання по об’єкту енергетичної інфраструктури частина Хмельницького досі залишається без світла. Дехто з містян не має його вже понад 30 годин.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook