Новини
Події

Після скандалу у хмельницькому соборі ініціювали перехід до ПЦУ (ФОТО, ВІДЕО)

Понад тисячу людей зібралося вчора, 2 квітня, біля собору Покрови Пресвятої Богородиці у центрі Хмельницького, аби відреагувати на ранковий скандал, що стався у храмі. Після бурхливих емоційних дискусій зрештою одразу на місці ініціювали збір підписів за перехід церкви, що до цього часу ідентифікується як “парафіяльний православний храм в Хмельницькому, Хмельницької єпархії Української православної церкви Московського патріархату”, до Православної Церкви України. Згодом у храмі відслужили першу службу українською мовою.

Тема номер один, що прогриміла вчора, 2 квітня, на всю Україну – конфлікт у хмельницькому соборі Покрови Пресвятої Богородиці.

Нагадаємо хронологію подій.

Вранці у соцмережах депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик поширив відео, на якому священник та віряни застосували фізичну силу до чоловіка, вдягненого у камуфляж. У коментарі до відео обласний обранець повідомив, що добровольця 19 стрілецького батальйону Артура Ананьєва, який САМ пішов в московський храм, щоб запитати: “Скільки людей ще має загинути, щоб ви перестали ходити в московський патріархат????”, було за це питання побито.

Пізніше додалися подробиці: конфлікт виник через те, що чоловік у камуфляжі під час Богослужіння нібито скинув на підлогу Євангеліє та залив його водою. Щоправда, згодом цю інформацію спростувало відео, на якому видно, що Євангеліє насправді кинув один зі священників.

За фактом подій у храмі правоохоронці склали адміністративний протокол (за дрібне хуліганство) та відкрили кримінальне провадження (за хуліганство).

У Хмельницькій єпархії УПЦ Артура Ананьєва назвали “членом злочинного організованого угрупування”, який діяв “після вказівки свого безпосереднього керівника, депутата Хмельницької обласної ради, Бурлика Віктора Вікторовича”. Та додали відео на підтвердження своїх слів.

Після того, як відео почали активно поширювати у соцмережах та ЗМІ, Віктор Бурлик закликав хмельничан збиратися увечері біля собору.

За кілька годин після того, як інформацію про конфлікт поширили у соцмережах, відреагували й у владі.

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин засудив “московську фсбешну агентуру у вигляді УПЦ МП, що має бути заборонена по всій країні”. Та заразом анонсував припинення “користування усіма земельними ділянками на території громади”.

Провладна політсила так захопилася процесом, що навіть знехтувала заходами безпеки та заборонами і стрімила з місця події наживо.

У владі області також відреагували, закликавши “знизити градус щодо реакції на побиття військового”.

Збиратися біля храму хмельничани почали задовго до призначеного часу. У соцмережах майже одразу почали писати про сутички, що відбуваються біля собору. Щоправда, як розповіла, побувавши на місці подій, наша журналістка Ольга Нікітіна, були вони не такі глобальні, як то б, ймовірно, хотілося показати місцевим блогерам та медіа.

Біля собору загалом зібралося трохи більше тисячі осіб. Були бурхливі та емоційні дискусії, були виступи представників влади Хмельницького, були емоції вірян. Все це можна побачити на відео, відзнятому біля храму.

Був біля собору і начальник Хмельницького райуправління поліції Василь Птащук. Коментуючи журналістам події, він сказав таке:

Хмельничани завжди були виваженими культурними людьми. Є дві сторони, і ви бачите, як розгортаються події. Зі свого боку, ми робимо все можливе, і надіємося на те, що ви нас підтримаєте.

Що до того, чи можна було запобігти тому розвитку подій, яке відбувалося біля храму, Василь Птащук сказав:

Якби знати, де впадеш, то соломку б підстелив. Ситуація є така. На жаль, ситуація не тільки в Хмельницькому, а в багатьох містах. Наша задача з неї правильно вийти.

Досить несподівано було побачити серед активістів біля храму ексочільника Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Романа Миколаєва, якого наприкінці 2020 року було засуджено до шести років ув’язнення за летальну ДТП. Зараз колишній посадовець служить у лавах ЗСУ, за збігом обставин – саме у 19 стрілецькому батальйоні. І, за збігом обставин, саме в момент конфлікту у соборі він опинився у Хмельницькому. Сам пан Миколаїв пояснив це тим, що прибув до міста, аби провести в останню путь загиблого побратима.

Після того, як біля собору вщухли емоції (подекуди – не зовсім цензурні), одразу на місці ініціювали збір підписів за перехід до Православної Церкви України. Офіційно зареєструвалися під документом 1235 осіб. Більшість тих, хто зареєструвався, проголосували за перехід до ПЦУ.

Можна, звісно, розмірковувати про легітимність такого волевиявлення з огляду на кількість прихожан головного собору міста з населенням під 300 тисяч осіб, проте, як зазначають ті, хто були присутні, ключі активістам настоятель храму добровільно передав та допустив у храм ревізійну комісію.

Фіналом подій у соборі Покрови Пресвятої Богородиці стала перша за весь час його існування українська молитва, що прозвучала у стінах храму.

Відео: ХМ-ІНСАЙД

Станом на 1 квітня 2023 року з 998 парафій УПЦ МП до ПЦУ на Хмельниччині перейшли 240. Відсоток переходів становить 24,05.

А поки у Хмельницькому вирували пристрасті біля храму, відреагували на них не лише в Україні, а й в області.

Тим часом ще один собор у центрі Хмельницького – Різдва Пресвятої Богородиці – все ще залишається під юрисдикцією московського патріархату.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook