Новини
Суспільство

Жодне з міст Хмельниччини не отримало статус “прозорого” в умовах війни

Адаптоване дослідження роботи міських рад під час війни проводила Антикорупційна громадська організація “Transparency International Ukraine”.  Замість традиційних 100 міст України, дослідили лише 70. Дослідження проводили за оновленими критеріями, замість звичних балів і місць містам давали один з трьох статусів: “прозоре”, “частково прозоре” та “непрозоре”. З Хмельниччини до цього рейтингу увійшло 7 міст, проте жодне з них не визнали ні “прозорим”, ні “частково прозорим”.

Очолили рейтинг та отримали статус “прозорих” Дніпро, Львів та Мукачево. “Частково прозорі” – 10 міст: Вінниця, Володимир, Житомир, Кам’янське, Київ, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернівці. Решта 57 міст мають статус “непрозорих”. З Хмельниччини до рейтингу увійшли і, відповідно, опинилися на нижній сходинці:

  • Славута
  • Нетішин
  • Шепетівка
  • Старокостянтинів
  • Хмельницький
  • Дунаївці
  • Кам’янець-Подільський

Як зазначають організатори дослідження, в умовах повномасштабної війни влада на місцях або призупиняла роботу офіційних порталів, або суттєво обмежувала доступ громади до них. Аргументували це вимогами безпеки.

За словами керівниці програми «Transparent cities/Прозорі міста» Олени Огороднік, навіть в умовах війни (або ж – особливо в умовах війни) максимальна прозорість та підзвітність влади на місцях є дуже важливою, оскільки від цього залежить, зокрема, рівень залучення інвестицій та відновлення України після повномасштабного вторгнення. Адже за тим, що відбувається у державі уважно стежить світова спільнота, яка має розуміти, кого можна без ризику підтримувати згодом (або вже) коштами на відбудову, а хто викликає сумніви.

До слова, два роки поспіль, у 2019 та 2020 Хмельницький був серед лідерів за рівнем прозорості. У 2020 Хмельницька область також була у трійці лідерів.

Серед рекомендацій, які надали організатори досліджень, зокрема вказано на необхідності максимально прозоро показувати облік та розподіл гуманітарної допомоги, відновлювати роботу місцевих порталів відкритих даних, забезпечити доступ та участь громад до формування управлінських рішень. Також рекомендовано створювати сервіси та інформаційні сторінки для ВПО.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook